Správy

Nedeľa má byť oddychom a nie drinou pre pracujúcich. Strany sú za zavretie obchodov

Vládnuci národniari, ako aj opoziční poslanci z OĽaNO-NOVA, sú stále za to, aby nedeľa nepatrila konzumu a ponevieraniu sa po obchodných centrách.

Ilustračný obrázok k článku Nedeľa má byť oddychom a nie drinou pre pracujúcich. Strany sú za zavretie obchodov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenská národná strana (SNS) podporuje všetky iniciatívy za zákaz práce v nedeľu. Výnimkou by mali byť napríklad povolania ako hasič, záchranár či policajt, pretože ich práca je potrebná za každých okolností.

Pravidlá na Slovensku treba podľa SNS nastaviť tak, „aby uživenie rodiny nedeľnou prácou na úkor času stráveného s rodinou nebolo jedinou možnosťou obyčajných ľudí“.

Novodobé otroctvo

Prácu v nedeľu a cez sviatky označila vládna strana za novodobé otroctvo, otrokármi majú byť zväčša nadnárodné obchodné reťazce.

„Paradoxné je, že za bývalého socialistického režimu, ktorého oficiálnym ‚náboženstvom‘ bol ateizmus, bola nedeľa ako deň oddychu striktne dodržiavaná. Dnes, keď sa Slovensko oficiálne hlási k tradíciám kresťanstva a je všeobecne považované za katolícku krajinu, siedmy deň v týždni nie je určený na oddych, ale opäť na drinu pre nevyvolených,“ povedal predseda SNS Andrej Danko.

Namiesto obchodov relax a turistika

V Nemecku či Rakúsku rešpektujú podľa Danka v nedeľu právo na oddych „a pritom nevidno žiadne štatistiky o negatívnych ekonomických dopadoch“. Pripomenul, že na Slovensku existuje mnoho argumentov, že ak sa zruší nedeľná práca, bude to mať v istých prípadoch dosah na ekonomiku a pracovné miesta.

„Ak sa v tento deň vyprázdnia obchodné centrá, zapĺňajú sa turistické chaty, múzeá či kultúrne pamiatky. Podporujeme takto strávený čas,“ uviedol Danko. Úpravu práce v nedeľu a cez sviatky podporovala SNS už pred rokmi, navrhla vtedy novelu Zákonníka práce.

Zdroj: TASR

Za voľné nedele je napríklad aj opozičné hnutie OĽaNO-NOVA. Poslanci podporujú rozšírenie možnosti zamestnancov mať v nedeľu a počas sviatkov pracovné voľno a zároveň podporujú reguláciu nedeľného predaja.

Hnutie vyzvalo zástupcov poslaneckých klubov demokratických strán, aby sa „čo najskôr rozbehla poctivá diskusia a rokovania o najvhodnejšej regulácii nedeľného predaja a o nedeľnej práci na Slovensku“.

Rozprúdiť odbornú diskusiu o možnosti zatvorenia obchodov počas štátnych sviatkov či nedieľ by chceli aj odbory. V minulosti sa im takýto návrh už niekoľkokrát nepodarilo presadiť, najnovšie by tak chceli najprv nájsť spoločnú reč so samotnými obchodníkmi a dohodnúť sa s nimi na vzájomnom kompromise. Na začiatok by preto chceli vyrokovať aspoň zatvorenie obchodov počas štátnych sviatkov.

Ilustračné foto, TASR

Tovar v obchodoch
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM