Správy

Nová fabrika pri Martine: Kedy a kde by mohla vyrásť?

Eseročka zverejnila zámer vybudovať neďaleko Martina výrobný závod. Čítajte viac o plánoch investora.

Ilustračný obrázok k článku Nová fabrika pri Martine: Kedy a kde by mohla vyrásť?
Zdroj: TASR

Spoločnosť Petronius Refinery, s.r.o., plánuje vo Vrútkach, okres Martin, vybudovať závod na produkciu biozložiek v hodnote 11 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý firma predložila na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA). Začiatok aj ukončenie výstavby sa predpokladá v roku 2018.

,,Účelom predkladaného zámeru je vybudovanie novej prevádzky na výrobu CDRO (surového odslizeného repkového oleja) a MERO (metyl-esteru repkového oleja) a ich aplikácia ako biozložiek do surovej nafty," spresni investor v zámere. Prevádzka výroby CDRO a MERO si vyžaduje celkovo 20 pracovných miest, z toho 4 pracovníci THP, výroba bude trojzmenná.

Investícia do výroby biozložky a následného spracovania surovej motorovej nafty podľa normy EN 590 na motorovú naftu spočíva vo vybudovaní a prevádzke výrobnej technológie a odslizenie (degumming) a následný proces metylesterifikácie repkového oleja a jeho finálne zmiešanie so surovou motorovou naftou. Vedľajšie vzniknuté produkty sú všetky využiteľné ako surovina v kozmetickom a chemickom priemysle, ako aj v bioplynových staniciach, ako surovina podporujúca spracovanie biomasy na výrobu elektrickej energie.

Riešené územie je súčasťou zóny železničného uzla Vrútky, v časti nákladného depa v jeho východnej časti a v blízkosti diaľnice D1 úseku Dubná skala – Turany. Bezprostredné okolie navrhovanej činnosti z východnej, južnej a západnej strany tvoria opustené objekty železničného depa Vrútky, zo severnej strany sa nachádza areál súkromnej osoby s pozostatkami vyhorenej prevádzkovej budovy.

Petronius Refinery, s.r.o, Trenčianske Teplice vznikla v októbri 2008. Predmetom jej činnosti je najmä výroba rafinérskych produktov (výroba olejových mastných tukov a mazív, výroba riedidiel, vazelín, parafínových voskov), ako aj výroba pohonných kvapalných látok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM