tp Samospráva

Nová rýchlostná cesta v Turci? V Martine podpísali memorandum

Zástupcovia ochodných komôr Vyšehradskej štvorky zavítali do Martina. Dôvodom bolo memorandum o výstavbe rýchlostnej cesty R3.

Ilustračný obrázok k článku Nová rýchlostná cesta v Turci? V Martine podpísali memorandum
Zdroj: TASR

Mestský úrad Martin bol miestom stretnutia riaditeľov priemyselných a obchodných komôr Vyšehradskej 4-ky. Zástupcovia Maďarska, Poľska, Česka a Slovenska podpísali memorandum, v ktorom žiadajú urýchlenú výstavbu R3 medzi Martinom a Turčianskymi Teplicami. Výstavba cesty R3 by bola spojením od fínskych Helsiniek po Maďarsko a smerom na juh. Návrh trasy vedie práve cez Turiec, pričom začína pri Martine v smere na Kremnicu a juh.

„Okrem toho, že je to dôležité pre krajiny, ktoré si riešia optimalizáciu dopravy, význam to má aj pre náš región. Nemáme dobudovaný tunel od Žiliny ani nemáme dopravné trasy na Kremnicu a Banskú Bystricu. To nás istým spôsobom odlučuje od budúceho rozvoja. R3 prinesie súčinný efekt aj v rámci rozvoja Turca,“ uviedol zástupca primátora Milan Malík.

Memorandum obsahuje začatie urýchlenej výstavby úseku Martin – Rakovo a to na rok 2021, ďalej úsek Rakovo – Mošovce – Turčianske Teplice na rok 2022. Dohodnuté návrhy zástupcov V4-ky budú posunuté aj ministrovi dopravy, aby budovanie R3 bolo realizované čo najskôr.

Foto: TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM