Eva Lacová Správy

Novootvorený úsek diaľnice nám ušetrí 10 minút. Zníži sa tiež nehodovosť

Vodiči od 10. júla jazdia po novej D1 Dubná Skala - Turany. Úsek dlhý 16,5 má viacero výhod.

Ilustračný obrázok k článku Novootvorený úsek diaľnice nám ušetrí 10 minút. Zníži sa tiež nehodovosť
Zdroj: TASR

Ako uviedol generálny riaditeľ VÚD Žilina Ľubomír Palčák: „Novootvorený 16-kilometrový úsek diaľnice D1 Dubná Skala – Turany má podľa prepočtov Výskumného ústavu dopravného (VÚD), a.s., v Žiline ušetriť vodičom približne 10 minút času a znížiť premávku na ceste I/18 vo Vrútkach a Sučanoch z približne 30 000 vozidiel na 5900 vozidiel denne“.

Desaťminútová úspora času podľa neho predstavuje v ekonomickom vyjadrení okolo 26 miliónov eur ročne.

Takisto dochádza k úsporám pohonných látok okolo 2,8 milióna litrov, čo je v ekonomickom vyjadrení viac ako 3,8 milióna eur ročne. Celospoločenský efekt prevádzkovania diaľničného úseku môžeme vyjadriť formou eliminácie stratových cestovných časov a znížením doby obehu tovaru na cestnej sieti. V relatívnych hodnotách to predstavuje 26,46 milióna eur, respektíve 7,15 milióna eur ročne,“ povedal Palčák.

Doplnil, že vplyvom zlepšenia kvality dopravnej infraštruktúry otvorením nového úseku diaľnice by mohla na ceste I/18 každoročne klesnúť dopravná nehodovosť v priemere až o 17 nehôd, čo môžeme vyjadriť celospoločenskou úsporou na úrovni 141 000 eur ročne.

Okrem celospoločenských prínosov vytvorí diaľnica D1 potenciál pre prílev nových investícií do regiónu.

V prípade ustálenia celosvetovej ekonomickej situácie môžeme očakávať nové investície vygenerované výstavbou diaľnice a prepojením Turca so Žilinou a Bratislavou až na úrovni 56,2 – 70,3 milióna eur. Tieto investície by mohli do budúcna vytvoriť 550 – 680 nových pracovných príležitostí," uzatvoril Palčák.

Čítajte tiež: Nový úsek D1 za 130 milónov: FOTO z otvorenia, kto všetko strihal pásku?

Otvoria Dubnú Skalu – Turany: Diaľničiari sľubujú úsporu 12 minút

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM