tatiana paučinová Samospráva

Plánovaný východný okruh je stále témou zastupiteľstiev: Primátor prisľúbil nový územný plán

Viacerí poslanci Mestského zastupiteľstva v Martine v minulosti vyjadrili nespokojnosť s plánovaným východným okruhom mesta. Výsledkom rokovaní bude zrejme nový územný plán.

Ilustračný obrázok k článku Plánovaný východný okruh je stále témou zastupiteľstiev: Primátor prisľúbil nový územný plán
Foto: Roman Paučin / Zdroj: Dnes24.sk

Poslancom mestského zastupiteľstva sa nepozdáva, že východný okruh, schválený v územnom pláne v roku 1999 je zakreslený v bezprostrednej blízkosti obytných domov v mestských častiach Ľadoveň, Tomčany a Košúty. Spísaná bola aj petícia za zmenu trasovania plánovaného okruhu. Riešenie kompetentní vidia v úplne novom územnom pláne.

Prírodný park

Členovia petičného výboru sa stotožnili s tvrdením riaditeľa Útvaru hlavného architekta, Róberta Dúbravca, ktorý už viackrát prízvukoval, že zmena trasovania a jednoduché vypustenie určitých úsekov nie je možné, nakoľko dopravná sieť mesta je prepojená. Takéto zmeny podľa Dúbravca treba riešiť novým územným plánom s ohľadom na celkovú koncepciu mesta.

Poslankyňa a členka petičného výboru Marína Gallová citovala návrh z územného plánu spred roka 1999, kde sa uvádza potreba premeniť lokality v Košútoch na prírodný park a rozšírenie rekreačnej zóny Jahodnícke háje s okolitými lesmi a vyhlásenie tohto územia za lesopark. „Vízia mesta bola premeniť to na lesopark. Aj toto poukazuje na to, že plánom nebolo Košúty II z každej strany ohraničiť hlavnou cestou a na Ľadovni rekreačnú zónu preťať hlavnou cestou,“ vyhodnotila Gallová.

Primátor prisľúbil nový územný plán

Primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar na piatkovom zastupiteľstve upozornil, že mesto nemá žiadne zlé úmysly voči obyvateľom a návrh východného okruhu má základy ešte v 90-tych rokoch: „Vytvára sa fiktívny pocit, akoby sme išli ľuďom stavať cez záhrady diaľnicu. Ostro sa ohradím proti zneužívaniu situácie a strašeniu ľudí. Mrzí ma, že práve v roku 1999, kedy bol plán schválený nebola o tom diskusia. Preto treba mať optiku v rámci rozvoja mesta nastavenú na desiatky rokov dopredu, aby nevznikali podobné situácie.“ Primátor zároveň verejne prisľúbil, že mesto dá pripraviť nový územný plán a bude vyzývať všetkých, aby sa zapojili do diskusie s cieľom všeobecnej zhody s rešpektom na názory odborníkov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM