Aktualizované Rôzne

Posledná letná Bonaparty: Matovič napadol aktivistov i predsedu parlamentu Danka

V mene kréda „osud Slovenska nám nie je ľahostajný“ pokračovali letné demonštrácie nazvané ako „Protesty proti zlodejom v politike“ aj dvanástym dielom.

Ilustračný obrázok k článku Posledná letná Bonaparty: Matovič napadol aktivistov i predsedu parlamentu Danka
Zdroj: TASR

Osemnásta hodina, zástupy nespokojných občanov i protestná akcia premiérovo na troch rôznych miestach. V Bratislave sa ľudia tradične zišli pred bytovým komplexom Bonaparte patriaci podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi, ktorý je podozrivý z podvodov na daniach. Priamo pod oknami premiéra Fica bolo opäť ústrednou témou odvolávanie jeho straníckeho kolegu zo Smeru-SD Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra.

K hlavnému mestu Slovenska sa tentoraz pridal Martin, kde nespokojní občania svoj postoj vyjadrili na námestí, a rovnako tak aj Praha. Demonštrácie teda po prvý raz prekročili hranice Slovenskej republiky, v českej metropole sa podujatie konalo pred Veľvyslanectvom SR v Dejviciach. Akcie organizovali opozičné strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), opäť bola prítomná petícia za odvolanie Kaliňáka. Na pódiu v spomínaných mestách postupne vystúpili politické i osobnosti verejného života.

PREČÍTAJTE SI: Čo by ste mali vedieť o kauze Bašternák. Otrasie niečo pozíciami našich politikov?

Matovič urazil Danka

V Bratislave sa na pódiu predstavil aj predseda SaS Richard Sulík, ktorý davu v počte niekoľko pár stovák ľudí povedal: „Sme pripravení nahradiť túto vládu. Možno by stačilo nerobiť nič, len nekradnúť. Zlodejov vo vláde podporovať nebudeme.“ Kaliňákovi odkázal, že má odstúpiť.

Výraznú kritiku za pôsobenie vo funkcii predsedu parlamentu sa od jedného z hlavných organizátorov protestov Igora Matoviča dostalo Andrejovi Dankovi. „Slota trepal hlúposti ožratý, Danko to dokáže aj bez pijatiky,“ narážal predseda Obyčajných ľudí na slová šéfa národniarov zo začiatku augusta, ktorý zo svojej pozície v parlamente vyžaduje „slušné správanie, čisté a protokolárne oblečenie ako absolútny etalón správania sa v pléne parlamentu." Matovič si ale myslí, že by sa skôr mal zaoberať činnosťou Roberta Kaliňáka a nečistými praktikami v politike.

„Dnes je najpopulárnejším politikom Andrej Danko, pred rokom to však bol Robert Fico, ktorý stráca podporu. Dnes je hlboko dole a ku dnu ho ťahá práve kameň zvaný Robert Kaliňák," hovoril pred zástupmi Matovič o klesajúcej popularite premiéra Slovenskej republiky.

Šéf OĽaNO zaútočil aj na aktivistov

Členovia skupiny okolo Aleny Krempaskej a Petra Weisenbachera sa pred dvomi týždňami zúčastnili protestov pred bytovým komplexom Bonaparte so zámerom poukázať na to, že takéto podujatie by nemali organizovať politické strany. Na rad vtedy prišli aj mierne roztržky a nadávky. O sedem dní neskôr si aktivisti z tejto skupiny oblečení do tričiek s nápisom „Nie sme ovce“ priviedli na Radvanskú ulicu aj živé ovce. Rovnaké oblečenie zvolili aj na poslednej akcii, navyše v rukách držali transparenty s nápismi ako „Matovič má ľudí za trotlov", „Politikom sa neverí", či „Smer, SaS, OĽaNO, SNS, všetci ste rovnakí."

Práve Matovič dnes priamo pod oknami premiéra Fica obvinil Weisenbachera a spol., že ich financuje práve predseda Smeru a jeho stranícky kolega Kaliňák. „Žiadni slobodoprávni aktivisti nie ste, že sa nehanbíte brať peniaze od Kaliňáka a potom tu vystávať s transparentmi!“ hlásil.

Ovce a roztržky

Posledné dve Bonaparty sprevádzali v Bratislave mierne roztržky a nevôľa. Členovia skupiny okolo Aleny Krempaskej a Petra Weisenbachera sa naposledy (29.8.) posadili na trávnik – tematicky oblečení do tričiek s nápisom „Nie sme ovce“, pričom im spoločnosť robili aj živé ovce.

Pred dvomi týždňami (22.8.) boli práve títo aktivisti stredom nevôle zúčastnených, keďže v hlavnom meste protestovali aj proti organizátorom ako Sulík (SaS) či Lipšic (NOVA), ktorí sa, podľa ich tvrdení, postavili ku kauze Gorila príliš benevolentne. Došlo aj na nadávky a urážanie, Krempaská a spol. boli obvinení z toho, že agitujú za Roberta Fica.

PREČÍTAJTE SI: Robert Feši Kaliňák: Syn námorníka, ktorý pláva v politických vodách už takmer 20 rokov

Posledná letná Bonaparty
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM