tatiana paučinová Kultúra

Pretancovali sa k veľkým úspechom: Martinská tanečná skupina vie, ako na to

Aj tanečné aktivity sú vynikajúcim relaxom, sebarealizáciou či motiváciou k životným úspechom. O fanúšikov tanca nie je v Martine núdza. Svoje vie o tom aj Lucia Kuciaková, vedúca tanečnej skupiny Martico New Age.

Ilustračný obrázok k článku Pretancovali sa k veľkým úspechom: Martinská tanečná skupina vie, ako na to
Zdroj: Martico New Age

Tanečná skupina Martico New Age vznikla v roku 2009 a odvtedy zaznamenala veľa úspechov: 5 titulov Majstra Slovenska, 3 tituly Vicemajstra Slovenska, najnovšie 2 tituly 2. Vicemajstra Sveta z Disco Dance Majstrovstiev v Bochume a Street dance show Majstrovstiev v Ostrave. Vynikajúce bolo aj umiestnenie mamičiek v poľskom meste Kielce, kde sa uskutočnili Majstrovstvá Sveta v disciplíne Hip-hop . Všetky svetové ocenenia získali ako kolektív – formácia. A ako to vo vnútri tohto kolektívu vyzerá, o tom už porozprávala Lucia:

Ktorým tanečným štýlom sa venuje tanečná skupina Martico New Age?

Už od nášho vzniku sa venujeme dvom diametrálne odlišným tanečným štýlom disco a hip-hop. Disco je veľmi dynamický tanečný štýl, spojený s rýchlou tanečnou hudbou. Hip-hop je zas plný rôznorodých techník a možností vyjadrenia tanečníkovej osobnosti, jeho vnímanie hudby a pohybu. Pri našom tanečnom klube sa stretávajú aj b-boys z Free Jump Tee Crew, ktorí sa venujú break dancu.

O ktorý štýl je najväčší záujem? Prečo?

Je to rôzne. U nás je to pol na pol. Vychádza to z preferencií hudobného a životného štýlu, ale napríklad aj vkusu. Mnohé dievčatá milujú oblečenie a vyšperkované tanečné kostýmy, plné ozdôb. Aj preto sa niekedy rozhodnú skúsiť disco, pri ktorom je detailne vypracovaný kostým nevyhnutnosťou. Iní tanečníci preferujú možnosť v choreografii vyjadriť svoje vnímanie hudby a tancujú hip-hop. Máme aj takých, ktorí sa venujú obom tanečným štýlom.

Ktorá veková skupina prevažuje?

Najviac je detí a juniorov. Potom staršia generácia, ktorá si už opäť hľadá popri rodinných povinnostiach nejakú aktivitu. Starších stredoškolákov a vysokoškolákov je menej. Najmä kvôli tomu cestovaniu, štúdiu či práci.

Máte v skupine aj malé deti od 3 rokov. Možno tu už hovoriť o tanečných pohyboch?

Trojročné detičky v tanečných „choreografiách“ skôr pohybovo znázorňujú text piesní. To im pomáha rozvíjať zmysel a cit pre rytmus, frázy v tanci a hudbe, spájanie rôznych pohybov. Koordinácia, pozornosť, tanečná pamäť, pohyb v priestore – to sú atribúty, ktoré sa v prípravke snažíme u malých tanečníkov rozvíjať. Je citeľný veľký rozdiel medzi deťmi, ktoré navštevujú tanečnú od 3–4 rokov a tými, ktoré nastúpili od 5 alebo 6 rokov. Tie, čo sú u nás dlhšie, sa vedia lepšie sústrediť, majú skúsenosť s fázami tréningu. Stane sa, samozrejme, že v 6 rokoch, alebo aj neskôr, príde veľmi talentované dieťa, ktoré rýchlo predbehne aj ostrieľanejších tanečníkov.

Malé deti zrejme vyžadujú aj špeciálnu prípravu.

Pri najmenších je nevyhnutné vytvoriť si s deťmi vzťah, založený na dôvere. Tréner si musí získať úplnú pozornosť všetkých detí. Trpezlivosť je nevyhnutnosťou. U detí od 4 rokov začíname už aj so základnou gymnastickou prípravou. Príprava a neustále opakovanie choreografie treba nastaviť tak, aby netrvali príliš dlho. Malé deti pri plnom sústredení dokážu trénovať a tancovať maximálne 15–20 minút. Preto musí mať hodina určitú štruktúru, v ktorej sa striedajú tréning, opakovanie, nové tanečné kroky, gymnastika ale aj vlastná improvizácia a podobne.

Mali ste prípady tanečníkov, s ktorými to nevyzeralo nádejne, no napokon „zahviezdili“?

Určite sú šedé myšky, ktoré si tancujú tak trochu v tieni. Pomaly sa ale zdokonaľujú, vnímajú trénera a počúvajú každú jeho radu. A do roka zistíme, že nám rastie super tanečník. Bez talentu a cieľavedomosti by to však určite nešlo. Každý to má v inom pomere. Niekto má veľa talentu, ale málo na sebe pracuje. To je ten smutnejší prípad mrhania talentom. Sú ale aj deti, ktoré majú talentu menej, avšak makajú a chcú napredovať. Najlepšie je, keď má tanečník zároveň talent, sebadisciplínu a cieľavedomosť. A úplne najlepšie, keď má aj rodičov ktorí ho plne podporujú.

Registrujete aj neskoršie úspechy svojich zverencov?

Sme zatiaľ relatívne mladý tanečný klub. Ale už máme absolventky, ktoré vďaka láske k tancu a zlepšovaniu sa práve v našom tanečnom klube, vyštudovali konzervatórium v Banskej Bystrici a ďalej študujú tanec na VŠMU v Bratislave. Naši tanečníci často využívajú svoje skúsenosti a pracujú ako tanečníci a animátori v rekreačných strediskách po celom svete. Máme tanečníka, ktorý tancoval v tanečných show v Japonsku, ale aj kolegyňu Katku, ktorá hviezdila v projekte Just Dance. Naše mladé juniorské tanečníčky sa veľmi úspešne predviedli v show Československo má talent.

Má všeobecne mladá generácia záujem o tento druh umenia?

Áno, veľký. V Martine je viac tanečných škôl a klubov a ani jeden nemá o záujemcov núdzu. Tanec je prirodzeným pohybovým vyjadrením človeka už od útleho detstva. Formuje osobnosť ale aj postavu. A povedzme si pravdu, ktorá tínedžerka by nechcela na diskotéke vedieť super tancovať :)

Kde vám máme v najbližšej budúcnosti držať palce?

Máme pred sebou niekoľko mesiacov tanečnej driny. Tréningov a súťaží. Čakajú nás regionálne súťaže, Majstrovstvá Slovenska, a od leta sa začína aj obdobie medzinárodných Majstrovstiev, na ktoré sa, dúfam, prenominujeme. Tento rok budú medzinárodné majstrovstvá na Sardínii, v Orebre, Grazi a dve medzinárodné súťaže sú v českom Chomutove a Ostrave. Okrem toho, pravdaže, absolvujeme množstvo tanečných vystúpení.

Foto: archív Martico New Age

Martico New Age
8
Galéria
Zdroj: Martico New Age
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM