tatiana paučinová Samospráva

Radnica požiadala o nútenú správu: Zaplatí mesto Martin 8,6 milióna eur?

V kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole mesto zatiaľ nepochodilo. Najvyšší súd SR zamietol mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora. Mesto tak na základe tohto rozhodnutia musí zaplatiť firme PK Faktoring pohľadávku vo výške 8,6 mil. eur.

Ilustračný obrázok k článku Radnica požiadala o nútenú správu: Zaplatí mesto Martin 8,6 milióna eur?
Zdroj: Dnes24.sk

Rozhodnutie súdu bolo aj predmetom rokovania mestského zastupiteľstva vo štvrtok 10. marca. Podľa vyjadrenia primátora mesta Martin Andreja Hrnčiara radnica v súvislosti s rozhodnutím súdu požiadala ministerstvo financií o nútenú správu a v piatok začína vládny audit.

„Je to odraz stavu súdneho systému na Slovensku. Vedenie generálnej prokuratúry mimoriadnym prostriedkom vtedajšieho generálneho prokurátora Trnku v prospech cyperskej schránkovej spoločnosti zvrátilo situáciu tak, že sa spor opäť otvoril a mesto Martin prehralo. Aj súčasný generálny prokurátor sa stotožnil s našim názorom, že išlo o nezákonný postup,“ zhodnotil situáciu primátor mesta Martin, Andrej Hrnčiar.

K ďalšiemu postupu mesta sa primátor vyjadril nasledovne: „Keď prebehne vládny audit, predložíme návrh opatrení. Našim cieľom je, aby dopad pre obyvateľov bol čo najmenej negatívny. Stále však budeme hájiť svoje práva na Ústavnom súde SR aj na Európskom súde pre ľudské práva.“

Ďalšieho rokovania mesta by sa mali zúčastniť aj právnici, ktorí mesto v spore zastupujú. Primátor je ochotný hájiť záujmy mesta a nemieni sa vzdať: „Sme pripravení obrátiť sa aj na súd, kde budeme žalovať Slovenskú republiku," doplnil Hrnčiar.

Mesto Martin, ako jeden z troch akcionárov, malo v roku 1995 vložiť nepeňažný vklad do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole. Imanie malo formu nehnuteľností v hodnote vyše 100 miliónov korún (3,4 mil. eur). Mesto napokon nehnuteľnosti do akciovej spoločnosti nevložilo, pretože tak neurobili ani ostatní akcionári. Následne v roku 2002 štatutári akciovky žalovali mesto o hodnotu plánovaného nehnuteľného vkladu.

Pohľadávku odkúpil podnikateľ Martin Gargulák za 10,6 milióna korún (350 tis. eur). Andrej Hrnčiar, ktorý bol už v tomto čase primátorom Martina, odmietol pohľadávku v desatine nominálnej hodnoty odkúpiť. Následne pohľadávku odkúpila firma právnika Petra Kubíka PK Faktoring. Mesto by malo na základe rozhodnutia súdu, ktorý zamietol dovolanie, zaplatiť majiteľovi pohľadávky 8,6 milióna eur (3,4 milióna eur aj s trovami omeškania).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM