Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Dievčatá majú svoj deň, na náladu im zahrá Modus

V utorok 11. októbra si pripomíname Medzinárodný deň dievčat, ktorý takmer pred piatimi rokmi odobrila Organizácia spojených národov.

Okolo desať stupňov

V utorok bude oblačno až zamračené, miestami sa na juhozápade na viacerých miestach vyskytne dážď, od výšky 1200 m aj sneženie. Nad ránom ojedinele počítajme s hmlami.

Podľa informácií Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu vystúpi najvyššia denná teplota na 8 až 12, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši bude okolo 6 stupňov. Zafúka prevažne severovýchodný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Oslavuje Valentína

Meno Valentína má latinský pôvod a znamená zdravá a silná. Jeho nositeľky odvážne, odhodlané, energické, vytrvalé a medzi ich základné vlastnosti patrí aj to, že sú nežné. Často sa uzatvárajú do seba. Ak sa im niečo nepodarí, berú si to veľmi osobne, ale nevzdajú sa a zarputilo idú za svojim cieľom.

S menom Valentína sa spája aj pranostika – Valentínka – mnoho vínka.

Z histórie

V roku 1963 zomrela francúzska šansoniérka EDITH PIAF. Jej smrť stojí aj za úmrtím básnika, filmára i scenáristu JEANA COCTEAUA, ktorý po tom, ako sa dozvedel túto smutnú správu dostal infarkt. O päť rokov neskôr sa uskutočnil štart americkej lode Apollo 7 s prvou ľudskou posádkou na palube, ktorá mierila na Mars.

Český básnik JAROSLAV SEIFERT dostal Nobelovu cenu za literatúru. V roku 2011 padla vláda Ivety Radičovej, keďže poslanci Národnej rady neschválili rozšírenie dočasného eurovalu.

Modus – Dievčatá

Bratislavská rocková kapela Modus vznikla ešte v roku 1967 a spája sa s menami ako Miroslav Žbirka, Ján Baláž, Marika Gombitová či Janko Lehotský. My si z jej tvorby vyberáme pieseň Dievčatá.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM