Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nový týždeň začína horúcim pondelkom. Meniny majú Márie

Do nového pracovného týždňa vykročíme s krásnym slnečným počasím. Teploty dosiahnu 31 °C. Dnešnou dvojnásobnou oslávenkyňou je Marika Gombitová.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nový týždeň začína horúcim pondelkom. Meniny majú Márie
Zdroj: TASR

Západ: Slnečno a veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 29 až 31 st. Bezvetrie alebo slabý vietor.

Stred: Slnečno, zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 28 až 31, na Horehroní okolo 26 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 st. Bezvetrie alebo slabý vietor.

Východ: Aj na východe bude slnečno, zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 27 až 31 st. Bezvetrie alebo slabý vietor.

Meniny majú Márie

Ženské meno Mária má hebrejský pôvod a voľný preklad znie „milovaná Bohom“. V rôznych podobách je meno Mária rozšírené po celom svete a je to jedno z najbežnejších ženských mien.Dominantnými vlastnosťami týchto žien je vôľa, citlivosť, mravnosť a aktívnosť. Svoj nesúhlas dokážu dať dôrazne najavo. Márie sú rozhodné, priateľské, súcitné a majú v sebe výrazný dynamizmus.

Zvyčajne sú veľmi dobré študentky, obľubujú hlavne klasické štúdium. Priťahuje ich povolanie, kde treba odovzdávať veľa zo seba. Márie zaujíma všetko, čo sa týka sociálnej oblasti a veľmi im pristane úloha matky.

Meno Preblahoslavenej PANNY MÁRIE si 12. septembra pripomínajú veriaci nielen na Slovensku. Panna Mária Sedembolestná je patrónkou Slovenska a katolícka cirkev si jej sviatok pripomína 15. septembra. Slováci sa oddávna utiekali k Panne Márii a prechovávali k nej osobitnú úctu a dôveru.

Stalo sa doma

1844 – Zomrel v Bratislave veľkovýrobca hudobných nástrojov a vynálezca FRANTIŠEK SCHÖLLNAST. Narodil sa 23.9.1775

1940 – Štyria francúzski chlapci náhodne objavili jaskyňu Lascaux, v ktorej sa nachádzajú praveké maľby staré 17.000 rokov. Popri španielskej Altamire, ide o najkrajšiu galériu pravekých lovcov mamutov, sobov a koní.

1944 – Narodil sa americký skladateľ a spevák BARRY WHITE. Zomrel 4.7.2003.

Skladba dňa

Meninovou a narodeninovou oslávenkyňou je Marika Gombitová (1966), speváčka a skladateľka. Od deviatich sa učila hre na klavír na ľudovej škole umenia v Stropkove. Spievať začala ako 13-ročná so svojimi bratmi v amatérskej skupine Matador.

Počas štúdia na strednej škole v Košiciach bola členkou košickej amatérskej skupiny Profily, spievala aj s orchestrom Juraja Sabadoša. V roku 1976 prijala ponuku Jána Lehotského k účinkovaniu v skupine Modus. V roku 1978 vyhrala Marika Bratislavskú lýru s piesňou Študentská láska.

Ilustračné foto, TASR

Marika Gombitová - Študentská láska
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM