Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: S Cypriánom si užijeme bezoblačný a slnečný jesenný deň

Dnešná pranostika platí do bodky: Na svätého Cypriána chladno býva často zrána. Bude slnečno, miestami hmla. Teploty 17 až 22 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: S Cypriánom si užijeme bezoblačný a slnečný jesenný deň
Zdroj: TASR

Západ: Malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: Na strednom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: Malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Cyprián

Mužské meno Cyprián má latinský pôvod a v preklade znamená „muž z ostrova Cypru“. Nositelia krstného mena Cyprián majú silný sklon uzavrieť sa do seba, pričom iných posudzujú s istou strohosťou.

Sú veľmi subjektívni, dosť odmeraní a len zriedkavo sa pokúšajú vžiť do pozície iných, obetovať sa pre nejakú vec či bytosť. Pri výmene názorov sú niekedy trochu pomalí. Títo muži si priateľov vyberajú uvážene a pomáhajú im, ako len môžu. Sú obdarení veľkým sebaovládaním.

Stalo sa doma

1864 – Narodil sa v Černovej (časť Ružomberku) politik, katolícky kňaz, náboženský spisovateľ, zakladateľ a predseda Slovenskej ľudovej strany (neskôr HSĽS) ANDREJ HLINKA, významná postava slovenského politického života v 1. polovici 20. storočia a hlavný predstaviteľ slovenského autonomistického hnutia. Zomrel 16.8.1938.

1840 – Uviedli do prevádzky prvú konskú železnicu na území Slovenska na trase Bratislava – Svätý Jur v dĺžke 15,2 kilometra. Východisková stanica sa nachádzala pred hotelom Carlton a cesta trvala jednu hodinu. Projektantom železnice bol Oto František Hieronymi a jej prevádzku zastavili v roku 1872.

Stalo sa vo svete

1983 – Zomrel (niektoré zdroje uvádzajú ako deň úmrtia 26. september) český klavirista, hudobný skladateľ a dramaturg JIŘÍ MALÁSEK, ktorý okrem iného vytvoril hudbu k filmom (muzikálom) Dívka na kolejích, Jen ho nechte, ať se bojí či Starci na chmelu. Narodil sa 7.8.1927.

1938 – Vo Veľkej Británii bol na vodu spustený najväčší parník na svete – Queen Elizabeth.

Skladba dňa

1947 – Narodil sa Meat Loaf, vlastným menom Marvin Lee Aday, spevák, skladateľ, hrá aj na gitare a klávesoch. Prezývku „fašírka“, teda Meat Loaf dostal od svojho učiteľa telocviku, ktorému pri cvičení stúpil párkrát na nohu.

Prvú pieseň v hitparáde You Took The Words Right Out Of My Mouth mal v máji 1978. V singlovej hitparáde mal sedem skladieb. Najúspešnejšou z nich bola I'd Do Anything For Love v septembri 1993, ktorá sa dostala až na prvé miesto hitparády.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM