Eva Lacová Rôzne

Romantici do pozoru, čaká nás vesmírny ohňostroj! Kde budú v MARTINE ideálne podmienky?

Noc zo stredy (12.8.) na štvrtok (13.8.) bude výnimočná. Nenechajte si ujsť úchvatné divadlo na nočnej oblohe. Odborník nám poradil kde a kedy uvidíme najviac.

Ilustračný obrázok k článku Romantici do pozoru, čaká nás vesmírny ohňostroj! Kde budú v MARTINE ideálne podmienky?
Zdroj: Dnes24.sk

Zabudnite na večeru pri sviečkach či návštevu kina. V stredu večer vezmite deku a zamierte do prírody, určite neoľutujete!

V noci z 12. na 13. augusta očakávame v prípade priaznivého počasia meteorický roj, tzv. Perzeidy. Je to najkrajší roj a v prípade priaznivého počasia sa dá pozorovať aj vyše 100 meteorov za hodinu,“ informuje Ivan Šabo z Astronomickej pozorovateľne M. R. Štefánika v Martine.

Padajúce hviezdy sú len zrniečka prachu

Meteorických rojov je veľa a každý rok sa opakujú v tom istom čase. Počet meteoritov je ale podľa Šaba vždy rôzny. „V podstate skoro každý mesiac je možné pozorovať nejaký roj. Úkaz je spojený s prechodom našej planéty zvyškom chvosta kométy a „padajúce hviezdy„ sú vlastne vyparené a osvetlené malé zrniečka prachu. V prípade, že do atmosféry vletí väčšie teliesko, tak svietiaca stopa je dlhšia a jasnejšia,“ konštatuje Šabo.

Najväčšia nádielka bude po polnoci

Padajúce hviezdy môžete sledovať z pohodlia domova, vo voľnej prírode, ale aj priamo z prostredia Astronomickej pozorovateľne M. R. Štefánika v Martine. „Maximum roja sa očakáva až po polnoci, ale u nás na pozorovateľni budeme pozorovať od 21:15 hod. a teda tesne po zotmení, asi dve hodiny.“

Podmienky budú ideálne

Na pozorovanie nevšedného divadla budeme mať podľa Šaba ideálne podmienky. Pozorovaniu totiž nebude prekážať Mesiac, ktorý je v nove.

Doporučujem nájsť si miestečko nerušené osvetlením z ulice a pozorovať smerom na severo – východ. Tesne pod Kasiopejov je súhviezdie Perze, odtiaľ budú zdanlivo meteory vyletovať,“ radí Šabo.

Noc želaní

Padajúce hviezdy vraj nosia šťastie a plnia želania. Aspoň také sú domnienky mnohých z nás. Ivan Šabo toto presvedčenie nezdieľa. „Ja nie som poverčivý a tak na šťastie od padajúcich hviezd neverím. Považujem ale za šťastie ak si mladí ľudia nájdu čas a pozorujú padajúce hviezdy. A tá nádherná atmosféra, ktorá vládne pri pozorovaní a to nádherné očakávanie, čo bude ďalej, prináša šťastie.“ dodal na záver.

Foto: ilustračné

Sledovať hviezdy môžete aj z Astronomickej pozorovateľne v Martine
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM