tp Samospráva

Rozbitá dlažba v centre Martina: Chystajú sa opravy?

Dlažba v centre nášho mesta je už naoko nevábna. Kachličky praskajú, vytŕčajú zo zeme, alebo na niektorých miestach dokonca chýbajú. Tento stav však negatívne vplýva nie iba na vizuálnu stránku mesta, no predstavuje nebezpečenstvo pre chodcov i cyklistov.

Ilustračný obrázok k článku Rozbitá dlažba v centre Martina: Chystajú sa opravy?
Zdroj: Dnes24.sk

Ak sa prejdete centrom Martina, už od hlavnej pošty je ľahko povšimnuteľná poškodená dlažba na pešej zóne. Mestská dlažba je na mnohých miestach rozbitá a vy musíte sledovať, aby ste o vyskočenú dlažbu nezakopli. Negatívnu skúsenosť s rozbitou dlažbou má aj Martinčanka Eva: „Pred pár mesiacmi som zašla do centra na nákupy a nevšimla som si dolámanú kachličku. Stúpila som na ňu, noha sa mi zvrtla a bolestivo sa mi vykrútila. Centrum je predsa také pekné, ale tie kachličky sú večným problémom.“

Na opravu rizikových miest možno už nemusíme dlho čakať. Už pár dní je na Divadelnom námestí naukladaná kopa betónových dlaždíc. Našu redakciu to zaujalo a pýtali sme sa, či mesto chystá opravu poškodenej dlažby v centre.

„V meste Martin momentálne prebiehajú každoročné štandardné opravy odskakujúcej dlažby. Vykonávajú sa počas celého roku okrem zimných mesiacov, kedy to nedovoľujú poveternostné podmienky,“ vyjadrila sa hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.

Podľa hovorkyne je v príprave rekonštrukcia pojazdnej časti od budovy Slovenskej pošty po Gašparíkovský dom. Každoročne na tieto opravy mesto vyčleňuje 36-tisíc eur. Väčšie obmedzenia prechodu pešou zónou mesto neočakáva, no drobné obmedzenie pohybu pripúšťa.

Na otázku, či bude nová dlažba aj kvalitnejšia, nakoľko pravidelne dochádza k poškodeniu, Kalmanová ubezpečuje, že dlhšiu životnosť by mala zabezpečiť iná dlažba a nová technológia kladenia. Oproti minulosti sa podľa hovorkyne používa hrubšia, betónová dlažba, ktorá sa kladie do suchého štrkového lôžka. Tá sa už používa pri kompletných rekonštrukciách pojazdných častí.

Foto: autorka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM