Rôzne Rôzne

S medvedím cesnakom v kuchyni: Päť receptov, ktoré sú čoraz populárnejšie

Medvedí cesnak zbierajú ľudia už od nepamäti. A to pre jeho liečivú silu a využitie v kuchyni. Ozajstný boom v našich končinách však zažíva tento zdravý poklad z prírody až v posledných rokoch. Mimoriadne populárny sa stal aj medzi Martinčanmi.

Ilustračný obrázok k článku S medvedím cesnakom v kuchyni: Päť receptov, ktoré sú čoraz populárnejšie
Zdroj: Dnes24.sk

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

O tom, kde tento zázrak z prírody rastie, sme vás informovali v článku: Zdravý poklad z prírody u nás: Vieme, kde si pri Martine môžete nazbierať medvedí cesnak!

Tentokrát sme sa zamerali na to, aké všakovaké dobroty sa z neho dajú pripraviť. Nechajte sa inšpirovať receptami, ktoré sú čoraz populárnejšie. Niektoré ako prírodné liečivo a iné ako skutočné pochúťky.

Pesto

Jednoduchý recept, pri ktorom okrem medvedieho cesnaku potrebujete orechy (vlašské alebo arašidy podľa chuti) a olivový olej. Dobre umytý surový cesnak rozmixujete v hlbokej miske ponorným mixérom, ku ktorému pridáte nasekané orechy a olivový olej podľa chuti.

Medvedí elixír

Tinktúra z medvedieho cesnaku. Okrem samotnej rastliny treba už len 35 – 40 percentný alkohol (najlepšie číry) a dostatočne veľký pohár. Nadrobno nakrájaný umytý medvedí cesnak uložíte do pohára a zalejete po okraj alkoholom. Zhruba tri týždne necháte lúhovať na teplom mieste a zlejete naspäť do flaše. Elexír nie príliš lákavej chuti je obľúbený kvôli tomu, že vám vydrží bez toho, aby sa pokazil až do ďalšej jari. Užíva sa po kvapkách.

Špenát

Vyskúšajte taktiež zaujímavú obmenu a namiesto skutočného špenátu si pripravte niekoľko hrstí tejto rastliny, cibuľu, olej, soľ, korenie a podľa chuti vajíčka a zemiaky. Medvedí cesnak je potrebné dobre umyť, nasekať nadrobno a povariť. Vzniknutú hmotu necháte dobre odkvapkať a pridáte na cibuľku, ktorú je predtým potrebné opražiť do zlatista. Následne pridáte soľ, korenie a pred dokončením pridáte vajíčko, ktoré rozmiešate do stratena (alebo podávate s volským okom). Ako príloha sa hodia najlepšie zemiaky.

Šalát

A teraz len malá zmena v klasickom zeleninovom šaláte. Kvôli zdravému životnému štýlu sa na takúto večeru alebo aj obed naučili už mnohí Humenčania. Prečo tomu nedodať ešte aj liečivú silu čerstvého medvedieho cesnaku? Jednoducho si ho zamiešajte medzi svoju obľúbenú zeleninu. A napokon – čerstvo natrhaný, umytý a nijak viac upravovaný si môžete poukladať trebárs aj na chlieb s maslom.

Krémová polievka

Na záver recept na chutnú polievku. Potrebujete medvedí cesnak, stopkatý zeler, cibuľu, olej, smotanu, koriander, soľ a zemiaky. Umytý cesnak spolu s zelerom povaríte a následne v mixéri pripravíte hladký krém. Medzičasom si osmažíte cibuľku, ktorú zalejete vodou a v nej uvaríte niekoľko zemiakov. Po tom, čo budú zemiaky skoro hotové pridáte krém, smotanu, korenie, soľ a koriander.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM