Webnoviny - Rôzne

Slovák na dovolenke: More, prevažne autom, v každom veku

Slováci vlani od júla do septembra strávili v zahraničí 1 387 260 tisíc dovolenkových pobytov. Išlo prevažne o dlhodobé pobyty, teda trvajúce minimálne 4 noci, ktorých bolo až 1 206 696.

(WEBNOVINY) – Vyplynulo to z údajov Štatistického úradu SR. Počas vlaňajšej letnej sezóny tak aspoň pár dní dovolenky v zahraničí strávil približne každý štvrtý Slovák, uvádza v analýze Poštová banka.

Pre Slovákov je destináciou „number one“ Chorvátsko

V tejto krajine sa vlani uskutočnilo až 30 % dlhodobých dovolenkových pobytov. Za viacerými dňami oddychu ale Slováci radi cestujú aj do Bulharska, Talianska či Grécka. Z krajín mimo Európskej únie dominujú Turecko a Egypt. Ak ale Slováci vycestujú iba na tzv. predĺžený víkend, tak najčastejšie k našim susedom, predovšetkým do Maďarska a Českej republiky. Z tých vzdialenejších je hoci len na pár dní pre Slovákov atraktívne i Taliansko.

Ak na dovolenku do zahraničia, tak najmä kvôli moru

Až tri štvrtiny z dlhodobých dovolenkových pobytov za hranicami nášho štátu spadajú do kategórie rekreačný pobyt pri mori. Menej ako desatina vycestuje na poznávací zájazd či za svojimi známymi. Slováci pritom uprednostňujú pohodlie hotelového komplexu či útulnosť penziónu, nakoľko až 60 % dovoleniek trvajúcich minimálne 4 noci sa vlani počas leta zrealizovalo práve v takomto type zariadení.

Na zahraničnú dovolenku stále cestujeme prevažne autom Foto: SITA/APPomocou tohto dopravného prostriedku sa za vysnívanoudovo­lenkou vlani vydalo 38 % dovolenkujúcich Slovákov. Svoje miesto si však upevňuje a do popredia sa dostáva i letecká doprava. Až na 30 % zahraničných dovoleniek sa počas vlaňajšieho leta letelo. Na popularite ale nestráca ani autobusová preprava, keď ju vlani počas leta uprednostnilo 28 % dovolenkárov.

Aj naďalej sa spoliehame viac na cestovné kancelárie

Ich prostredníctvom sa vlani v lete zrealizovala vyše polovica všetkých dlhodobých dovolenkových pobytov. „Ak sa ale domnievate, že hneď za nimi nasledujú individuálne rezervácie, tak sa mýlite. Viac ako štvrtina zo Slovákov sa totiž spolieha, že na mieste sa už takpovediac niečo nájde a na dovolenku sa vydáva naslepo“, uvádza Poštová banka. Iba pätina pobytov je tak rezervovaná individuálne.

Cestujeme v každom veku

Pravdou ale je, že s vyšším vekom menej často. Kým počas vlaňajšieho leta vycestoval do zahraničia približne každý tretí – štvrtý Slovák vo veku od 15 do 44 rokov, tak vo veku od 45 do 64 rokov to bol každý šiesty a nad 65 rokov dokonca ani nie každý dvadsiaty Slovák. „Hovorí sa, že do tej istej rieky nestúpiš dvakrát. Ani Slováci nedovolenkujú každý rok rovnako. Napriek tomu si myslíme, že viaceré trendy z vlaňajšieho roka zostanú zachované a prototyp Slováka dovolenkujúceho v zahraničí bude v tomto roku rovnaký ako vlani“, konštatuje v analýze Poštová banka.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM