tatiana paučinová Rôzne

Smutný príbeh sa často opakuje: Dom charity sv. Krištofa v Martine, ako ho zrejme nepoznáte

Keď má človek domov, ťažko si dokáže predstaviť, že by niekedy skončil na ulici. Ak má rodinu vie, že sa má o koho oprieť. Pokiaľ je triezvy, opilci sa mu o to viac bridia. Práve také príbehy možno nájsť v Dome Charity sv. Krištofa v Martine. I keď, lepšie povedané, možno ich nájsť všade navôkol.

Ilustračný obrázok k článku Smutný príbeh sa často opakuje: Dom charity sv. Krištofa v Martine, ako ho zrejme nepoznáte
Zdroj: Dom charity sv. Krištofa

Dom charity sv. Krištofa patrí pod Diecéznu charitu v Žiline, pričom bola zriadená mestom Martin. Služby sú klientom poskytované zo zákona. Je to nízkoprahové denné centrum, kde ľudia bez domova alebo v núdzi môžu počas dňa uspokojiť základné životné potreby a získať sociálne poradenstvo. Posilnia sa teplým čajom, kávou či polievkou, umyjú sa alebo dostanú potrebné ošatenie.

V charite pracuje jej vedúci Frantšek Kočalka a charitatívno sociálny pracovník Peter Belica. Pomáhať bude aj nový terénny pracovník. Dom charity sv. Krištofa v Martine vznikol v roku 2010 a denne tu poskytnú služby približne 30 klientom, ročne v charite evidujú 250–300 klientov. Služby im poskytnú bez ohľadu na to, v akom sú zdravotnom stave, dokonca i keď sú pod vplyvom alkoholu či omamných látok.

Príbeh sa často opakuje

Najčastejším dôvodom, ktorí ľudí priviedol do situácie, kedy sú odkázaní na pomoc charity je podľa Františka Kočalku práve alkohol: „Začína to alkoholizmom alebo užívaním iných návykových látok, nasleduje agresivita a výtržníctvo, čoho následkom je rozvod a rozpad rodiny. Ženy sa väčšinou o seba vedia postarať, udržia si aspoň bývanie. Ale muži skončia často na ulici.“ Často sa opakuje aj príbeh nízkej ekonomickej gramotnosti a zúfalej finančnej situácie, kedy si podľa Kočalku mnohí klienti naberú veľa pôžičiek, ktoré nedokážu splácať. A tak prídu o všetko.

Dôležitosť a význam charity obaja jej pracovníci nepopierajú, práve naopak. No uvítali by isté zmeny v legislatíve, nakoľko ľudia v núdzi sú podľa nich v začarovanom kruhu. Ich financie nie sú pod dohľadom a keď klienti dostanú tých pár eur od štátu, minú ich prevažne na alkohol.

Závislosť je choroba

Ľudí, ktorí majú problém s alkoholom by podľa Kočalku ostatní nemali odsudzovať: „Beriem ich ako chorých. Závislosti sú ťažko liečiteľná choroba. Ja to prirovnávam rakovine. Tiež len malé percento sa vylieči. Nie že by boli zlí, sú chorí. Sú to ľudia v každom prípade. Aj keď sú opití, musíme s nimi vydržať a snažiť sa niečo s nimi robiť.“

No práve alkohol je dôvod, prečo vedúci domu charity neodporúča poskytovať žobrajúcim ľuďom peniaze. Lepšie riešenie ako im pomôcť vidí Kočalka v tom, aby ľudia vyhľadali zariadenie ako je Dom Charity sv. Krištofa a zistili, čo v zariadení potrebujú, prípadne doviedli ľudí v núdzi rovno do charity.

Pomôcť môžete aj vy

Pomôcť ľuďom v núdzi prostredníctvom nízkoprahového denného centra môžete aj vy. Zariadenie na ulici Kollárova 24 v Martine uvíta ošatenie, obuv, posteľné prádlo, vankúše, ruksaky, hračky, kojenecké oblečnie a inú materiálnu, finančnú či osobnú výpomoc. Informácie o Dome charity sv. Krištofa v Martine nájdete aj webovej stránke zriadenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM