tp Kultúra

Špeciality starých mám nášho regiónu, na ktoré by bolo škoda zabudnúť: 3 jedlá, ktoré odporúčame vyskúšať

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás v Turci. Prinášame vám tri špeciality našich starých mám, ktoré stoja za vyskúšanie.

Ilustračný obrázok k článku Špeciality starých mám nášho regiónu, na ktoré by bolo škoda zabudnúť: 3 jedlá, ktoré odporúčame vyskúšať
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naši starí rodičia sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naši predkovia v Martine.

Vybrané tri recepty boli bežné v roľníckom prostredí počas medzivojnového obdobia.

Zora Mintalová Zubercová, etnografka, historička, zaoberajúca sa kulinárskou históriou k pokrmom dodáva: „Polievka sa varila na jar z mladej čerstvej žihľavy, ktorú naše prastaré matky považovali po zime za veľmi prospešnú; posekanú žihľavu dávali napríklad aj húsatkám. Trepáky sa varili v roľníckom prostredí zvyčajne vtedy, keď sa gazdinej už značne vyprázdnila komora; deti nemali trepáky radi, lebo im z nich hučalo v bruchu."

Žihľavová polievka

2 hrste hrubej múky, 1,5 litra vody, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, soľ, rasca, 30 g masti (olej), 1 menšia cibuľa, 7 hrstí posekanej mladej žihľavy, 1 žĺtok

Múku namočíme do hrnca s vodou, pridáme trocha mletého čierneho korenia, cesnak rozotrený so soľou, rascu a dáme variť. Medzitým na masti upražíme pokrájanú cibuľu, pridáme do polievky spolu s očistenou a pokrájanou žihľavou a povaríme. Ku koncu vlejeme do polievky rozšľahaný žĺtok.

Žgance

0,5 l vody, soľ, 1 šálka najdrobnejších krúpkov, hladká múka, bravčová masť, slaninka

V osolenej vode dohusta uvaríme krúpky, zatrepeme ich múkou a opatrne uvaríme hustú kašu. Bravčovú mať roztopíme a polievkovou lyžicou, ktorú namáčame v masti, naberáme kašu a na drevenú tablu vyklápame z lyžice hromádky – žgance. Necháme ich trochu vychladnúť a potom poukladáme do misy tak, aby bol každý žganec osobitne. Na všetko namrvíme bryndzu, polejeme opraženou slaninkou, ktorú zalejeme mliekom. Nakoniec posypeme posekanou pažítkou.

Trepáky

1 hrsť sušených sliviek, hrušiek a jabĺčok, voda, masť, múka, 4 – 5 menších zemiakov, voda, soľ

Sušené slivky, hrušky a jabĺčka umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme vodou a spolu uvaríme. Na panvici roztopíme masť, upálime trochu múky, zalejeme malým množstvom vody a dobre premiešame, a zmiešame s uvareným ovocím. Medzitým očistíme, pokrájame a v osolenej vode uvaríme zemiaky. Uvarené zemiaky scedíme, popučíme a podávame s trepákmi.

Foto: ilustračné

Zdroj: Zora Mintalová Zubercová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM