Správy

STALO SA NA SLOVENSKU: Dúhový pochod, Bonaparte i nemilý prívlastok od Európanov

Dve veľké protestné akcie v hlavnom meste patria medzi to najzaujímavejšie, čo sa v týždni od 25. do 31. júla u nás udialo.

Dúhoví

V Bratislave sa v sobotu konal pochod za ľudské práve LGBTI komunity, ktorý sa zaobišiel bez vážnejších incidentov a to aj napriek tomu, že sa ho zúčastnili aj členovia a sympatizanti Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko.

Šieste pokračovanie akcie nazvanej Dúhový pride sprevádzali nielen vystúpenia na pódiu a kultúrny program, ale aj rôzne pohľady na problematiku lesieb, gejov, bisexuálov i ľudí transgerderovej a intersexuálnej orientácie. Na všetko dohliadali policajné zložky.

Bonaparte

Ľudia sa v Bratislave (a premiérovo aj v Prešove) zišli aj začiatkom týždňa, dôvod je už, takpovediac, tradičný – akcia Bonaparte, ktorú predstavitelia organizátorov, opozičných strán SaS a OĽaNO, pomenovali ako Protesty proti zlodejom v politike.

V hlavnom meste sa prišlo niečo cez tisíc ľudí pred bytový komplex Bonaparte, v ktorom býva premiér Fico, aby opäť protestovalo proti tomu, že mu ho prenajíma podnikateľ Ladislav Bašternák, ktorý je podozrivý z podvodov na DPH, i proti ministrovi vnútra Kaliňákovi. Ten má mať pre zmenu s Bašternákom obchodné styky a podľa opozície mal okrádať štát.

Prešovčania sa ukázali na Hlavnej ulici pri Dóme sv. Mikuláša, pozdravili aj Bratislavu a zdatne jej sekundovali v skandovaní hesiel „Do basy!“ a „Odstúpiť!“ namierených práve na Fica s Kaliňákom. Šéf Slobody a Solidarity Richar Sulík vyhlásil, že nepochybuje o tom, že „keď sa podarilo vyhnať Mečiara, podarí sa aj Fica“.

Je v Smere čas na nahradenie Fica a Kaliňáka?

Zostaňme pri predstaviteľoch vládnej strany Smer-SD. Europoslanec a zároveň jeden z jej zakladateľov Boris Zala sa s „požehnaním“ kolegyne Moniky Flašíkovej-Beňovej vyjadril, že na najvyšších postoch vo vedení by mali nastať radikálne zmeny. Podľa Zalu by mala nastúpiť skupina „moderných, progresívnych ľudí ako Kažimír, Pellegrini, Raši či Ondruš“.

Reprezentant Slovenska v Európskom parlamente otvorene kritizoval Smer, ktorého je stále členom, za zlú volebnú kampaň a tiež kauzu Bašternák. Podľa jeho názoru by práve kvôli nej mal Robert Kaliňák opustiť post šéfa rezortu vnútra.

Razia

V utorok nebolo všetko jedno inému známemu podnikateľovi Miroslavovi Remetovi. Príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy totiž vykonali na viacerých miestach po Slovensku zaisťovacie úkony a týkalo sa to aj jeho firiem. „Ide o podozrenia zo spáchania trestného činu v oblasti spotrebných daní a o výzvu na dobrovoľné vydanie účtovníctva v oblasti dane z pridanej hodnoty,“ informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Slovensko ako zásobáreň zbraní pre teroristov?

Takto nejako nás momentálne po sérii teroristických útokov vo Francúzsku, Belgicku a Nemecku vidí Európa. A dôvod? Zbrane, ktoré šialenci pri svojich vražedných pokusoch použili majú mať pôvod práve u nás. To sa týka aj radikálnej organizácie Írska republikánska armáda.

U nás totiž má byť akási čierna sieť obchodu so zbraňami, anglický bulvárny denník The Sun prišiel pred pár týždňami s tvrdením, že práve Slovensko je rajom pre teroristov, ktorí si tu môžu zadovážiť potrebné zbrane. Bezpečnostný expert Hans Brun našu krajinu dokonca označil za Amazon pre džihádistov.

Odvrátená tvár počasia

V priebehu týždňa sme sa na celom území potýkali s vysokými teplotami i búrkami, ktorých intenzita často vzrástla až do bodu, keď ľuďom zostali vytopené pivnice, škody na majetku, polámané stromy, zničené príbytky, autá a pod. Hasičské zložky, záchranári i dobrovoľníci mali plnú ruky práce v Rožňave, Cíferi pri Trnave, Ružomberkubanskobystrickom regióne.

Sveto o SVK - galéria
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM