tatiana paučinová Kultúra

Ste zvedaví, ako vyzeralo kedysi naše mesto? TOTO sa vám bude páčiť!

Nedávne "Diškurovanie" o historických fotografiách mesta Martin a dnešnej podobe vyobrazených miest prinieslo do miestnej kaviarne originálnu atmosféru. Organizátor zodpovedal viaceré otázky hostí. Pýtajte sa nabudúce aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Ste zvedaví, ako vyzeralo kedysi naše mesto? TOTO sa vám bude páčiť!
Zdroj: SNK

Igor Dobrovolný zo združenia Hemibos Ante Portas prítomným porozprával viacero zaujmavostí o našom meste, ktoré málokto vie. Súčasťou bol aj bohatý obrazový materiál z jeho, ale aj zo zbierok ďalších nadšencov historickej fotografie.

Výstavba prvej chaty

Jednou z nich bol napríklad príbeh „Koreňovského domu“, kde žil istý obchodník so svojou rodinou. Zaujímavé však je najmä to, že Emil Koreň inicioval a finančne podporoval výstavbu vôbec prvej chaty na Martinských holiach. Bol zároveň veľkým propagátorom turistiky. Vo vtedajšom Turčianskom Svätom Martine zastával funkciu prvého predsedu turistického klubu.

Koreňovský dom staval a projektoval významný architekt Ján Hlavaj. Dom stál na Francisciho ulic od roku 1911 do konca 70-tych rokov minulého storočia, kedy bol zbúraný.

Storočné fotky

Súčasťou komorného podujatia boli aj iné zaujímavé témy. Igor Dobrovolný si pripravil tri kabinetky, čo sú fotografie, vyvolané na veľmi tenkom fotografickom papieri, následne nakašírované na knihársky kartón. Kabinetky boli z roku 1916, a tak nám priblížili, ako naše mesto vyzeralo presne pred sto rokmi. Témy najbližšieho „diškurovania“ môžete navrhnúť aj vy, a to prostredníctvom facebookovej stránky – Martin na dobových fotografiách.

Pripravili publikácie

Združenie nadšencov histórie mesta Martin nedávno vyprodukovalo dve publikácie: Vrútky za čias monarchie a Turčianske Teplice (Zo spomienok grófky Elizabeth). V príprave sú ďalšie zaujímavé výstupy: Vrútky, 145 rokov s okrídleným kolesom (pri príležitosti 145. výročia príchodu prvého vlaku do Vrútok), Turčiansky sv. Martin s vôňou benzínu, kde nájdete informácie o prvom asfaltovaní, dopravných značkách a množstvo zaujímavých fotografií z oblasti automobilizmu.

Pôjde do tlače

Ďalšou knižkou v príprave je Hostinskí a krčmári. Do tlače pôjde práve v týchto dňoch publikácia s bohatým obrázkovým materiálom Riadok, zaniknutá história, ktorá venuje pozornosť jednej z najstarších častí nášho mesta.

O pripravovaných publikáciách a dobových fotografiách nášho okolia vám Igor Dobrovolný povie viac každý tretí štvrtok
v mesiaci (kaviareň Čáry Máry).

Foto: SNK

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM