Správy

SVET O SLOVENSKU: Masový útek z Veľkej Británie!

Slováci spolu s ďalšími Východoeurópanmi vo veľkom utekajú z britských ostrovov. V marci chcú Briti nadobro uzavrieť hranice. Kto každý dostane stopku?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Masový útek z Veľkej Británie!
Zdroj: TASR

V júni to bude rok, čo si Veľká Británia odhlasovala odchod z Európskej únie, ale Brexit sa stále nekoná. Veľa Britov je už nervóznych a najviac zo všetkého si želajú, aby ich vláda konečne dala jasnú stopku všetkým cudzincom, ktorí stále prúdia na ich ostrov.

Táto nálada sa podpisuje aj pod nevraživý vzťah k imigrantom z iných členských zemí EÚ. Nečudo, že Slováci, Česi, Poliaci a ďalší sa už necítia vo Veľkej Británii bezpečne a balia kufre. Štatistika o ich sťahovaní však ukázala aj paradoxné zistenia.

Smer domov

Britský portál Express.co.uk píše, že podľa údajov Národného štatistického úradu „významný počet“ ľudí z Česka, Poľska, Slovenska, Slovinska, Lotyšska, Litvy, Estónska a Maďarska opustil Veľkú Britániu.

„Ich odliv sa medziročne zvýšil o 12-tisíc a dosiahol celkové číslo 39-tisíc, čo je najviac za posledných päť rokov,“ píše Express. Aj keď mnohí Východoeurópania sa sťahujú domov, počet migrantov z týchto krajín, ktorí ešte s nádejou prichádzajú, stále o niečo prevyšuje tých, ktorí to už v Anglicku či Škótsku zabalili. „Imigrácia z nových členských krajín je najnižšia od roku 2004, keď vstúpili do EÚ a dosahuje 58-tisíc ľudí,“ uvádza Express.

Zastavte ich!

Úplne inak sa správajú Rumuni a Bulhari. Evidentne ešte chytajú posledný vlak, aby sa usadili na britských ostrovoch. Podľa zverejnenej štatistiky ich prišlo do krajiny za uplynulý rok rekordných 74-tisíc.

Briti sú zo správ pobúrení. Podľa portálu očakávali, že dňom referenda, ktoré sa konalo 23. júna, spustí Británia pomyselné závory a dnu sa už nikto nedostane.

Rozhnevaní britskí poslanci žiadajú aspoň také opatrenia, aby prišelci po júnovom referende už nemohli zostať v krajine natrvalo. Sú to veľmi zvláštne, až naivné predstavy, pretože Británia stále je platným členom Európskej únie a musí rešpektovať jej pravidlá. Správne to v komentári pod článkom v záplave rozzúrených reakcií pripomenul čitateľ BeltrenaE.

„Neviem, či je hlúpy portál Express alebo politici. Prečo nedokážu pochopiť, že pokiaľ je Veľká Británia členom EÚ, musí rešpektovať štyri základné slobody (pohyb osôb, tovaru, kapitálu a služieb – poznámka redakcie). Takže ak tak veľmi chceli zavrieť dvere od 23. júna, prečo neprestali vyvážať britský tovar na spoločný európsky trh? Blbci…“

Bye bye…

Portál ďalej uvádza, že brány Veľkej Británie by sa mali uzavrieť na budúci mesiac, keď premiérka Theresa May aktivuje článok 50. Zmluvy o EÚ, čím sa oficiálne začne proces odchodu jej krajiny z európskeho klubu. Dodáva, že európski vyjednávači požiadali Veľkú Britániu, aby nechala hranice otvorené až do roku 2019.

Európski občania, ktorí počas týchto nasledujúcich dvoch rokov ešte prídu pracovať na britský trh, by podľa predstavy Bruselu mali mať možnosť usadiť sa na ostrovoch navždy.

S tým však Briti s najväčšou pravdepodobnosťou súhlasiť nebudú. Uzavrieť hranice v marci však tiež nebude jednoduché, keďže sú stále platnými členmi EÚ.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM