Správy

SVET O SLOVENSKU: Viete, kde zjedia 22 kg bobáľkov, 34 kg ryby a 37 litrov kapustnice?

Aj keď žijú za veľkou mlákou, na tradície nezabúdajú! V Pittsburghu si slovenská komunita čoskoro vystrojí veľkolepú Štedrú večeru, ktorú obľubujú aj Američania.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Viete, kde zjedia 22 kg bobáľkov, 34 kg ryby a 37 litrov kapustnice?
Zdroj: pixabay.com

Vianočný čas privádza väčšinu ľudí domov k svojej rodine, aby spolu oslávili najkrajšie sviatky v roku. Ak však už máte nový domov tisícky kilometrov ďaleko od svojej pôvodnej vlastni, chcete sa vrátiť aspoň k svojim koreňom.

Preto si zahraniční Slováci v americkom Pittsburghu vystroja každý rok tradičnú Štedrú večeru, ako ju robievali ich staré mamy. O udalosti píše portál South Pittsburgh Reporter.

Oživené tradície

Mnoho amerických Slovákov si už nepamätá, ako Vianoce slávili ich predkovia v rodnej domovine. Anglosaský svet má iné zvyky – slávnostné jedlo môže byť 24. i 25. decembra a na stole sa objavia dobroty ako pečený moriak, šunka, šťuchané zemiaky, opekaná zelenina, tekvicový koláč, či špeciálny Vianočný puding.

Pani Connie Zatek spoznala slovenské tradície, až keď ako mladé dievča tancovala v miestnom slovenskom folklórnom súbore v Pittsburghu. „Matka jej vysvetlila, že keď emigrovali do Ameriky, sústredili sa na zvyky novej domoviny a minulosť nechali za sebou,“ píše portál.

Keď však pani Zatek objavila čarovný svet starých slovenských tradícií, osvojila si ich a odvtedy ich šíri ďalej. Súčasťou jej aktivít je aj príprava tradičnej Štedrej večere v rámci miestnej slovenskej kresťanskej komunity. Spolu so svojím manželom tento rok 16. decembra usporiadajú už 13. ročník.

Zdroj: TASR

Tradičné menu

Na veľkú hostinu minulý rok zavítalo až 135 hostí. Slovenský Štedrý večer je atraktívny aj pre miestnych ľudí mimo komunity, keďže podľa portálu tvorili viac ako polovicu účastníkov. Na také množstvo jedákov sa šikovné americké Slovenky pripravujú už od začiatku decembra.

„Už napiekli 135 orechových rohlíčkov, 85 makových rožtekov a 22 kg bobáľkov. Na stôl pripravia aj 34 kg ryby a viac ako 37 litrov kapustnice,“ vymenováva portál.

Štedrú hostinu doplnia koledy, tradičné piesne a tance. Dospelý si lístok môže kúpiť za 15 dolárov a dieťa za 8 dolárov.

Každoročné podujatie je pre miestnych Slovákov dôležité nielen ako rozvíjanie starých tradícií, ale aj ako spôsob, ako udržiavať pevné vzťahy v rámci rodín a komunity. Počas hromadnej Štedrej večere je naozaj veselo a účastníci rozprávajú, ako to vyzerá v ich vlastných rodinách 24. decembra.

Organizátori predstavujú deťom aj staré vianočné tradície ako jedenie medových oplátok, alebo zväzovanie nôh stola reťazou. Do rohov sály hádžu orechy pre šťastie a zdravie.

Orechové škrupinky potom pozbierajú a zakopú v záhrade, aby slimáky a hmyz na budúci rok nezničili úrodu. Pri stole tiež nechávajú jedno voľné miesto pre náhodného pocestného – možno ďalšieho emigranta, čo chce skúsiť šťastie v Amerike.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM