Rôzne

To je to naše, martinské: 5 vecí, podľa ktorých spoznáte, že ste doma v Martine

Každé mesto má to svoje...či už sú to špecifické výrazy, kultúrne skvosty, osobnosti, chybičky krásy alebo iné znaky, pri ktorých si poviete "Aha, toto je pre naše mesto typické." Prinášame vám 5 vecí, ktoré sú tie naše - martinské.

Ilustračný obrázok k článku To je to naše, martinské: 5 vecí, podľa ktorých spoznáte, že ste doma v Martine
Zdroj: Dnes24.sk

Martin má viacero sebe vlastných znakov. Naša redakcia spomedzi nich vybrala 5 vecí, ktoré sú pre naše mesto tak typické a aj podľa nich vieme, že sme doma – v Martine.

Typický výraz

Medzi nami je asi len málo Martinčanov, ktorí ešte nezachytili to povestné “fest“. Tento výraz je pre turčiansky región špecifický. Používame ho napríklad pri otázkach typu „Ako bolo na výlete?“ Odpovede, najmä u mladšej generácie často znie „Fest dobre.“ Teda, pokiaľ ten výlet naozaj stál za to. Zo synonymického hľadiska výraz môžeme nahradiť slovami ako veľmi, vynikajúci… Martinčania tak majú svoje poznávacie znamenie aj mimo svojho mesta.

Milénium

Na pešej zóne v Martine sa pýši presklená budova Millenium, známa tiež ako skleník, akvárium či iné zľudovelé názvy. Niektorí Martinčania jej stále neprišli na chuť. Stavba roka 2003 sa stala aj nákladnou ozdobou mesta, ktorá istú dobu hľadala využitie. Dnes v budove sídli lokálne rádio a kaviareň.

Rozbité dlaždice

Martinské dlaždice sú väčšinou rozbité dlaždice. Keď teda zakopnete uprostred Divadelného námestia, viete, že ste doma v Martine. I keď mesto často dlažbu opravuje, ešte častejšie sa rozpadáva.

Hory

Martin leží v Turčianskej kotline, kde ho obklopujú hory, ktoré sú súčasťou Národného parku Malá Fatra a NP Veľká Fatra. Keď chcete okúsiť prírodu, stačí sa vybrať len kúsok od mesta…najvychy­tenejšie miesta pre nenáročných Martinčanov sú Martinské hole, Magura, Borišov…

Kultúrne pamiatky

Martin centrom národného a kultúrneho života Slovákov? Nehovorí sa to len tak…odohralo sa tu viacero významných udalostí a sídli tu predsa veľa pamiatok, ktoré sme mnohí skúmali už ako deti v rámci povinných školských akcií. História mesta je bohatá, preto sa oplatí zistiť si viac aj o našich pamiatkach. A pochváliť sa nimi tak môžeme aj pred návštevou z iného mesta či zo zahraničia.

Bonus – trošku “našej“ exotiky

Paradoxne, to naše – martinské sú aj nórski študenti, ktorí sú už akoby neodmysliteľnou súčasťou nášho mesta. Študujú na Jesseniovej lekárskej fakulte Univerzity Komenského, ktorá má sídlo v Martine. Stovky z nich často stretávame v uliciach mesta, v kaviarňach či priestoroch Martinskej fakultnej nemocnice. Keďže radi športujú, narazíme na nich aj v prímestských zónach, kde sa venujú behu či cyklistike. Medičky sa zaslúžili aj o vznik nórsko-slovenského hádzanárskeho tímu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM