tp Šport

Tomčany ožijú okrídlenými strojmi: Pokochať sa môžete aj z výšky

Nad Martinom to bude od soboty lietať. Hlavy hore, príďte si na tomčianske letisko vychutnať čaro bezmotorových lietadiel.

Ilustračný obrázok k článku Tomčany ožijú okrídlenými strojmi: Pokochať sa môžete aj z výšky
Zdroj: archív Tomáš Kavulek

V sobotu 23. apríla sa na letisku v Tomčanoch koná slávnostné otvorenie medzinárodnej súťaže v bezmotorovom lietaní Fatraglide. Na 16. ročníku si prídu na svoje nadšenci bezmotorového lietania, milovníci výšok ako aj všetci zvedavci, ktorí sa chcú pokochať lietajúcimi strojmi.

Návštevníci sa môžu v sobotu tešiť na statické ukážky lietadiel, historické autá, tandemové zoskoky padákom, vyhliadkové lety lietadlom i vetroňom a iné aktivity. Ostatné dni bude možné sledovať odlety a prílety šúťažiacich.

Doposiaľ sa do súťaže prihlásilo 30 účastníkov, pričom zastúpenie majú okrem Slovenska aj Česko, Nemecko, Poľsko, Maďarsko a Fínsko. Podľa Kavuleka je však stále možnosť, že poniektorí prídu aj bez ohlásenia. „Súťaž je určená pre všetkých pilotov s platnou licenciou GLD. Nezáleží na veku, stačí mať chuť súťažiť. Súťaž v bezmotorovom lietaní spočíva v uletení stanovenej trate na čas a o čo najväčšiu vzdialenosť," približuje pravidlá jeden z organizátorov súťaže Tomáš Kavulek.

Oproti predchádzajúcim ročníkom sa aktuálny o niečo predĺži: „Predchádzajúce ročníky boli úspešné, našťastie bez nehody, ale nevychádzalo nám počasie. Preto sme sa tento rok dohodli súťaž posunúť na iný dátum a viac dní, celkovo 11,“ prezrádza Tomáš Kavulek. Ako však prízvukuje, na takýchto akciách je najdôležitejšie zabezpečiť bezpečnosť účastníkov.

Medzinárodná súťaž bezmotorových lietadiel prebieha v termíne od 23. apríla do 4. mája 2016 na letisku v Tomčanoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM