Tlačové správy

TUBAPACK má už 45 rokov

Štyridsaťpäťročná história výroby hliníkových a laminátových túb sa v Žiari nad Hronom začala písať presne 14. apríla 1973, kedy bola vyrobená prvá hliníková tuba.

Ilustračný obrázok k článku TUBAPACK má už 45 rokov
4
Galéria
Zdroj: Tubapack a.s.

Myšlienka vyrábať tuby však vznikla ešte v roku 1969, a to na podnet vtedajšieho vedúceho prevádzky kontroly prístrojov Jána Škodu. Inšpiroval ho predovšetkým zámer poskytnúť zamestnanie ženám. Pôvodne bol spracovaný projekt na umiestnenie 6 tubomatikov do nových výrobných priestorov budúceho Závodu druhovýroba, no kvôli nedostatku finančných prostriedkov začala výroba túb podstatne skromnejšie, na jednej linke.

Legendárne značky Glydorée či Tuti Fruti

Presne 14. apríla 1973 bola vyrobená prvá hliníková tuba. Najskôr to boli vzorky túb pre Kozmetiku Bratislava pre Ľaliovomliečny krém. Hneď po týchto vzorkách sa vyrábala prvá séria túb už pre skutočné použitie, pre toho istého zákazníka, s potlačou Dento Luxus. O tejto slávnostnej chvíli písali aj celoslovenské médiá. Bol to začiatok produkcie špecifického hliníkového obalu v Žiari nad Hronom. Počas prvého roka bolo v pláne vyrobiť 12 miliónov túb, v skutočnosti sa vyrobilo 4 053 716 kusov túb.

Tuby boli na začiatku určené pre kozmetický priemysel, krémy, ako boli napríklad Glydorée, AB mandľový krém a zubné pasty Dento Luxus, Poľana, ako aj povestnú detskú zubnú pastu Tuti Fruti, ktorá získala zlatú medailu na výstave CONECO 75. V roku 1975 sa vyrábali tuby aj pre potravinársky a chemický priemysel.

Hliníkové aj laminátové tuby

V ďalších rokoch linky pribúdali. Od roku 1993 sa tuby v žiarskom závode vyrábali na 7 linkách. V prevádzke obalová technika sa v roku 1984 vyrábalo 106 druhov túb pre rozličné náplne s rôznymi názvami. V roku 1990 bolo vyrobených viac ako 73 miliónov kusov túb.

Kým do roku 1990 bola produkcia zameraná pre domáci trh, po tomto roku sa začalo expandovať aj do zahraničia, kam dnes smeruje až 98 % produkcie. V deväťdesiatych rokoch sa exportovali tuby napr. aj do Ázie, Saudskej Arábie či Ameriky.

V roku 1997 sa prevádzka rozšírila aj o produkciu laminátových túb. V druhej polovici roka 2002 prešiel ZSNP, a.s. privatizáciou. Bola to historická udalosť, ktorá vyvolala celý rad ďalších zmien. Novým majiteľom ZSNP, a.s. sa stala private equity skupina Penta.

Ako vznikol názov TUBAPACK

V novembri 2004 začali zamestnanci v ZSNP uvádzať do života novú marketingovú líniu pre všetky výroby. Pre výrobu túb bola vytvorená značka TUBAPACK. Ako produktová značka sa začala používať od 1.1.2005. Od mája 2006 patrí spoločnosť TUBAPACK do skupiny spoločností ŽHS, ktorá ju získala kúpou od predchádzajúceho majiteľa ZSNP.

Masívna modernizácia firmy – investície za 16 mil. €

Výrazné zvýšenie výrobnej kapacity, približne o štvrtinu, priniesla nová linka na výrobu túb – Tubomatic 200. Prvú tubu na tejto linke vyrobili 11.11.2011. Je to najmodernejšia plnoautomatická linka, ktorá má všetko, čo je z hľadiska súčasného rozvoja v oblasti výroby takýchto liniek k dispozícii. Jej kapacita a výrobná rýchlosť je až 200 túb za minútu.

Dnešná spoločnosť TUBAPACK patrí medzi najvýznamnejších stredoeurópskych výrobcov túb s najmodernejšou technológiou výroby a s pevnou pozíciou najmä na zahraničnom trhu. Od roku 2006, kedy spoločnosť TUBAPACK prevzal nový majiteľ, prešla firma zásadnou modernizáciou. Firma investovala do výroby, kvality priestorov a do ľudských zdrojov viac ako 16 miliónov eur, čo spoločnosť zásadným spôsobom zmenilo k lepšiemu. Generálny riaditeľ spoločnosti Richard Pittner chce aj naďalej rozvíjať a modernizovať výrobu tohto výnimočného obalového produktu.

Štyridsaťpäť rokov sa nedá hodiť za hlavu, za ten čas sa tu vyprodukovali miliardy túb a vystriedali stovky zamestnancov. Bez tohto vývoja by nebol ani dnešný TUBAPACK, preto sme hrdí, že tuby sa v Žiari vyrábajú už tak dlho. Našim zámerom je firmu neustále zlepšovať, posúvať ju smerom dopredu, a to sa nám zatiaľ darí.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Žiarsky Tubapack má dôvod na oslavu
4
Galéria
Zdroj: Tubapack a.s.
Zdroj: Tubapack a.s.
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM