Lukáš Zavacký Správy

Univerzitná nemocnica obnovila pracoviská za viac ako 1,5 milióna eur

Pacienti Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) majú k dispozícii zrekonštruované pracoviská Urologickej kliniky, Kliniky pneumológie a ftizeológie, septickej časti Chirurgickej kliniky a transplantačného centra.

Ilustračný obrázok k článku Univerzitná nemocnica obnovila pracoviská za viac ako 1,5 milióna eur
Zdroj: TASR

Symbolicky sa odovzdali do prevádzky za účasti štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, Stanislava Špánika. Urologická klinika má po modernizácii jedny z najmodernejších operačných sál na Slovensku.

„Sú perfektne vybavené. Prístrojové vybavenie bolo predtým nevyhovujúce pre modernú medicínu. Všetko sa zmenilo a prinieslo to enormný benefit nielen pre lekársky a zdravotnícky personál, ale zároveň aj pre pacientov. Kvalita práce môže byť v súčasnosti oveľa vyššia,“ uviedol prednosta Urologickej kliniky UNM, Ján Kliment. Veľkou výhodou je podľa neho nainštalovaná klimatizácia, ktorá lekárom uľahčuje prácu najmä v letných mesiacoch.

Moderné jednotky intenzívnej starostlivosti určené pre pacientov, ktorí si vyžadujú nepretržitú a vysoko špecializovanú zdravotnú starostlivosť, vznikli na Klinike pneumológie a ftizeológie, ako aj na septickej časti Chirurgickej kliniky a transplantačného centra. Nemocnica tiež zrekonštruovala a zväčšila parkovacie plochy na zbernom parkovisku a vnútri areálu. Aktuálne sa tu nachádza približne 90 miest. Sprevádzkovala aj nočné osvetlenie parkoviska.

Slovenské nemocnice zriadené naším zdravotníctvom pociťujú podľa Špánika nedostatok finančných prostriedkov. „Mnohé budovy a ich vybavenie sú neadekvátne. Vo všetkých je čo naprávať a je tu veľký priestor pre nové investície,“ uviedol. UNM pomohlo pri modernizácii pracovísk viac ako 900 tisíc eur, ktoré využila z rozpočtu kapitoly Ministerstva zdravotníctva SR v súvislosti s prijatím druhého vládneho sociálneho balíčka. Celá rekonštrukcia stála viac ako 1,5 milióna eur.

V najbližších mesiacoch chce v modernizácii pokračovať. „Verím, že na konci tohto roka sa stretneme pri otvorení najmodernejšieho pracoviska na intervenčnú rádiológiu. Chceme k pavilónu číslo šesť, kde sa nachádza röntgen, pristaviť novú budovu. Ďalšia vízia je dostavba detského pavilónu. Je to veľká investícia a ak sa nám to podarí, nemocnicu to posunie kvalitatívne výrazne dopredu,“ dodal riaditeľ UNM, Dušan Krkoška.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM