Eva Lacová Správy

V Amfiku sa cez víkend stretnú hudobníci, tanečníci aj grafiťáci: Na programe je AMFIKO STREET SOUL 9.

Akcia tradične spája umenia a kultúru vychádzajúcu zo života mesta. Čakajú vás "pouličné" formy umenia, tanečné a hudobné vystúpenia.

Ilustračný obrázok k článku V Amfiku sa cez víkend stretnú hudobníci, tanečníci aj grafiťáci: Na programe je AMFIKO STREET SOUL 9.
Zdroj: Dnes24.sk

V martinskom amfiteátri sa uskutoční už deviaty ročník tohto multikultúrneho podujatia. Pohyby, farby, zvuky – aj takto možno charakterizovať AMFIKO STREET SOUL 9.

Od minulosti až po súčasnosť

Myšlienka vytvoriť akciu vznikla pred deviatimi rokmi. „Chceli sme podporiť mladých kreatívnych Street Art umelcov a writerov, ktorým Amfiko poskytlo priestor na realizáciu. Postupom času sa však prirodzene k akcii pridružovali aj rôzne iné "pouličné "formy umenia, čím vznikli sprievodne podujatia ako Skate Jam, Freestyle BMX, Tanečné vystúpenia či Break Dance Battle,“ prezrádza Janči, jeden z dvojice organizátorov. V súčasnosti je Amfiko Street Soul aj plnohodnotný hudobný festival.

Dve pódiá, mix hudobných štýlov

Na svoje si vraj prídu i staršie vekové kategórie. Podľa organizátora Michala, sú vítaní aj rodičia s deťmi, pre ktoré budú pripravený detský kútik. „Na dvoch pódiách vystúpi v sobotu 24 interpretov zo 4 krajín. Na hlavnom pódiu budú prevládať štýly a odnože Hip-Hopu a Reggae, ale aj Hardcore, Punk a Rock´n´Roll. Headlinermi sú legendárni PRAGO UNION, ktorí vystúpia spolu s kapelou CHAMPION SOUND. Reggae a Dub zastupujú RIDA RADAR, LOOPATA MAKAY a BYM RIDDIM z francúzskeho Tolouse. Gitary budú znieť od skupín: PIGS IN THE LIVING ROOM, GOT BLUE BALLS a VAUDEVILLE,“ doplnil Michal.

Tanečné pódium bude prevažne v štýle Drum´n´Bassu, ale zastúpenie nájde aj Breakbeat, House či Bass Music.

Prvý krát sa v Martine predstaví objav Roka na Radio_Heads Awards 2014 a vychádzajúca hviezda elektronickej hudby na Slovensku FVLCRVM. Hlavnou hviezdou je však austrálsky drum´n´bassový producent LOCKJAW, ktorý vystúpi exkluzívne vôbec prvý krát v strednej Európe práve v Amfiku,“ dodáva Janči.

Tanec spája – umenie zbližuje

Tento rok bude tanečný Hip-Hop Jam súčasťou projektu Tanec spája – umenie zbližuje. Okrem troch worshopov sa bude konať aj súťaž v Hip-Hop Dance a tradične aj Break Dance Battle tanečníkov z celého Slovenska. Do poroty tanečných bitiek zasadne trojica ostrieľaných tanečníkov v zostave: Miroslav „Spunkey“ Balog , Marek „Marow“ Homola ( obaja reprezentujú MNP Klan a The Pastels ) a domáca lektorka a choreografka Marcelka Hrúzová (Shakers DC), ktorí budú mať spolu s Adamom Kmeťom (Shakers DC) na svedomí aj workshopy.

V areáli môžete bezplatne stanovať

V areáli bude pre návštevníkov možnosť bezplatného stanovania a vstup je povolený aj so psom. Návštevníkom budú k dispozícií stánky s občerstvením a množstvo sprievodných akcií.

Festival otvára svoje brány už o 12:00 hod., kedy sa zároveň začína maľovať. Vstup na festival je zadarmo od 12:00 do 17:00 hod., takže ľudia sa môžu prísť pozrieť na akciu a zistiť viac. Následne od 17:00 hod. sa platí vstupné 7 €, avšak v predpredaji sa lístky dajú kúpiť za 5 €, pričom deti do 12 rokov majú vstup zadarmo. Neseďte doma, čaka na vás kopec dobrej muziky. Je leto, treba sa baviť,“ prízvukuje na záver Michal.

Foto: Mesto Martin

Amfiko Street Soul
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM