Zuzana Vajayová Rôzne

V ŽOS–EKO Vrútky spracúvajú staré batérie, autá a oleje

Spoločnosť ŽOS-EKO, s. r. o., Vrútky, dostala od roku 2002 z Recyklačného fondu, na celkovo 8 projektov súvisiacich so zberom a spracovaním odpadov zo starých vozidiel, odpadových batérií a akumulátorov a odpadových olejov, spolu 1,792 mil. EUR.

Dotácie prispeli k tomu, že v roku 2010 počet spracovaných autovrakov dosiahol vo Vrútkach 1099, firma vlani vyzbierala aj 277 ton alkalických batérií a akumulátorov a 51 ton opotrebovaných olejov. Informovala o tom generálna riaditeľka spoločnosti ŽOS – EKO, s. r. o., Vrútky Jana Antošová.

,,Na projekt zberu, manipulácie a prepravu alkalických batérií a akumulátorov a ich jednotlivých častí dostala ŽOS-EKO v roku 2003 od Recyklačného fondu 513 tis. EUR. Dotácie slúžili na zakúpenie zariadení a dopravných prostriedkov na zabezpečenie zberu a prepravy alkalických batérií a akumulátorov. Podpora komplexného systému zberu opotrebovaných alkalických batérií a akumulátorov v jednotlivých regiónoch minimalizuje ich negatívny vplyv na životné prostredie. Hlavným environmentálnym prínosom je recyklácia, resp. spätné získavanie druhotných surovín a využitie jednotlivých zložiek z odpadu až na plánovaných cca 98 %. Zhodnotené Ni – Cd akumulátory a batérie sú významnou surovinou pre výrobu niklu, jeho zlúčenín a pre výrobu rôznych druhov legovaných ocelí“, vysvetlila J. Antošová.

Dodala, že spoločnosť má v rámci SR vytvorených niekoľko zberných miest, z ktorých prepravuje batérie a akumulátory do spracovateľského závodu vo Vrútkach. Na území SR sa odhaduje ročný výskyt maximálne 300 ton alkalických batérií a akumulátorov určených na recykláciu. Kým v rokoch 2001 a 2002 spoločnosť ŽOS – EKO zozbierala a spracovala 192 ton a 205 ton Ni – Cd batérií a akumulátorov, v rokoch 2004 až 2006 to bolo spolu 478 ton a v roku 2010 až 277 ton. Alkalické batérie a akumulátory obsahujú ťažké kovy, ktoré sú toxické pre jednotlivé zložky životného prostredia, preto je dôležité zabezpečiť ich zber, prepravu a zhodnotenie v súlade s platnou legislatívou EÚ a SR. Zakúpením automobilu MERCEDES BENZ ATEGO v roku 2002 s podporou 1,7 milióna Sk z Recyklačného fondu a následne zakúpením automobilov MERCEDES BENZ VITO a SPRINTER, sa zabezpečila environmentálne vhodná preprava spojená so zberom alkalických batérií a akumulátorov v rámci celoplošného pokrytia územia SR.

,,Naša spoločnosť postupne v rokoch 2004–2005 vytvorila aj komplexný systém zberu a spracovania starých vozidiel. Použila pritom dotáciu 2,67 milióna Sk z Recyklačného fondu, na nákup zariadení na spracovanie starých vozidiel. Vybudovali sme zberné, skladové a výrobno-spracovateľské priestory na zber a spracovanie starých vozidiel, materiálové využitie a zhodnotenie jednotlivých ich častí. Súčasťou areálu sú technologické a spracovateľské zariadenia umožňujúce bezpečnú manipuláciu s nebezpečnými a ostatnými odpadmi, ktoré pri zbere a spracovaní starých vozidiel vznikajú. Spoločnosť realizuje spracovanie a zhodnotenie alkalických batérií a akumulátorov, zneškodňovanie odpadov v deemulgačnej čistiacej stanici a v BČOV, zabezpečuje triedenie a zhodnotenie druhotných surovín, triedenie, zhodnocovanie a zneškodnenie odpadov. Naše technologické recyklačné zariadenia sú projektované so zreteľom na environmentálne a ekonomické aspekty“, konštatovala J. Antošová.

Doplnila, že spoločnosť splnila kritériá a požiadavky normy ISO 14 001. Od roku 2004 je držiteľom certifikátov od autorizovanej spoločnosti DET NORSKE VERITAS platných pre rozsah služieb: zber, preprava, triedenie, zhodnocovanie a zneškodňovanie odpadov a čistenie odpadových vôd. ,,V roku 2006 za pomoci dotácie z Recyklačného fondu vo výške 10,26 milióna Sk firma zrealizovala ďalšiu etapu doplnenia technológie na recykláciu odpadov zo starých vozidiel. Nová technológia, na konečné spracovanie odstrojených karosérií, zabezpečenie ekologického odstránenia všetkých prevádzkových kvapalín a plastových dielov, rieši ekologické a ekonomické spracovanie starých vozidiel v závislosti na zvyšujúcom sa počte ich spracovania“, vysvetlila J. Antošová.

V roku 2007 v ŽOS-EKO, s. r. o. zrealizovali projekt Zber odpadových olejov na zhodnotenie, s dotáciou 43 tis. EUR z Recyklačného fondu. Ide o podnikanie v oblasti nakladania s nebezpečnými odpadmi, vrátane odpadových olejov s užším zameraním na ich zber. Tieto činnosti vykonáva firma na základe relevantných povolení a súhlasov štátnej správy. Súčasťou odpadového hospodárstva spoločnosti je aj zariadenie na zber a skladovanie odpadových olejov. Slúži na zber, zhromažďovanie a skladovanie odpadových olejov od zmluvných partnerov v rámci celej SR. Realizácia spomínaného projektu priniesla zvýšenie objemov zberu opotrebovaných olejov, modernizáciu a zvýšenie technickej úrovne zariadenia, zlepšenie manipulácie s nebezpečnými odpadmi, zvýšenie produktivity práce, zlepšenie pracovného prostredia, zlepšenie životného prostredia a zabezpečenie environmentálnej bezpečnosti a zvýšenie hygieny práce.

,,Projekt zberu a zhodnocovania olejov zabezpečil nárast objemov zhromažďovania opotrebovaných olejov, hlavne v súvislosti s autorizovanou činnosťou zberu, prepravy a spracovania starých vozidiel. V podstate ide o rozšírenie dovtedajších podnikateľských a environmentálnych aktivít, ktoré zabezpečili servisné služby v oblasti zberu opotrebovaných olejov aj z hľadiska riešenia železničnej dopravy. K tomu sa prispôsobili manipulačné prostriedky a skladové podmienky k zvýšeniu zberu odpadových olejov zo zariadenia na spracovanie starých vozidiel, ako aj železničnej dopravy“, povedala J. Antošová.

Zdroj: PAPER LIFE

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM