tp Šport

Veľa talentov sa stratí: O športovej streľbe v Martine hovorí Pavol Kučo

Športová streľba možno nie je taká populárna ako niektoré iné športy, no jej fanúšikovia v Martine sa majú kde realizovať a viacerí dosiahli aj veľké úspechy. Športovo strelecký klub mesta Martin, ako aj samotnú športovú disciplínu priblížil Pavol Kučo.

Ilustračný obrázok k článku Veľa talentov sa stratí: O športovej streľbe v Martine hovorí Pavol Kučo
Zdroj: ŠSK mesta Martin

Športovo strelecký klub mesta Martin vznikol ešte v roku 1953 a postupne sa stal jedným z najlepších klubov, z ktorého vyšlo viacero reprezentantov vtedajšej ČSSR. Po porevolučnej stagnácii sa koncom 90-tych rokov jeho činnosť opäť oživila. Klubu sa podarilo získať martinských strelcov, ktorí vtedy pôsobili v kluboch mimo nášho mesta. Boli to reprezentanti Slovenska Katarína Kučová, Miroslava Vyletelová, Juraj Remeň, Vierka Bučkuliaková. No mená známe z medzinárodných pretekov v ňom pôsobia i dnes. V súčasnosti má 45 členov a venuje sa viacerým aktivitám. O Športovom streleckom klube mesta Martin našej redakcii viac porozprával jeho predseda Pavol Kučo.

Aké aktivity má ŠSK mesta Martin?

Organizujeme kvalifikačné preteky na majstrovstvá Slovenska v streľbe z guľových zbraní ako sú majstrovstvá kraja a 1. Slovenskú streleckú ligu. V streľbe zo vzduchových zbraní organizujeme Ligu talentovanej mládeže, Extraligu SR a v tomto roku sme po prvý krát v histórií streľby v Martine zorganizovali majstrovstvá Slovenska, ktoré mali veľmi priaznivý ohlas medzi strelcami.

Ktoré sú najväčšie úspechy klubu?

Medzi najväčšie úspechy patrí jednoznačne poriadanie majstrovstiev Slovenska v streľbe zo vzduchových zbraní, z úspechov jednotlivcov je toho viac. Účasť na majstrovstvách sveta a Európy Kataríny Kučovej a telesne znevýhodnenej strelkyne Vierky Bučkuliakovej. Ďalej sú to tituly majstrov Slovenska K. Kučovej, M. Vyletelovej, F. Lietavca, Pavla Koppa staršieho, M. Hlinku a aj mládežnícke tituly Beátky Šályovej. Členovia klubu získali aj mnoho medailových umiestnení na majstrovstvách Slovenska.

Čo je dôležité dodržať pri správnej technike streľby?

Správna technika streľby je veľkým prínosom na dosahovanie kvalitných výkonov , je to vo väčšine strelcov základným cieľom tréningového procesu. Pri tejto činnosti sa treba sústrediť na správne dýchanie, uvoľnenie zraku a celkovej pohody na streleckom stanovišti.

Čo všetko má spĺňať dobrý strelec či už s puškou alebo pištoľou…?

Na dosahovanie dobrých výkonov v streľbe z oboch typov zbraní musí mať strelec dobrú kondíciu, nakoľko preteky trvajú viac ako hodinu. Musí sa vedieť sústrediť na každý výstrel. Samozrejme, aj v streľbe je potrebné mať určitú dávku talentu, šťastia, pokoja pri spúšťaní a v neposlednom rade musí mať strelec kvalitnú zbraň a kvalitné strelivo.

Ktorá skupina ľudí má najväčší záujem o streľbu?

O streľbu na Slovensku je záujem hlavne u mladších záujemcov. Ale nakoľko je streľba dosť nákladný šport, veľa záujemcov skončí ešte skôr ako sa úplne začlení do tréningového procesu.

Ako hodnotíte záujem o športovú streľbu na Slovensku? Treba robiť viac pre zviditeľnenie tohto športu?

Záujem o strelecký šport je, ale nakoľko tento šport je pre sponzorov a média z reklamného pohľadu neatraktívny, tak sa postupne záujem stráca. Je to z dôvodu, že strelecké kluby nie sú tak zabezpečené, aby mohli všetky náklady hradiť z rozpočtu. Preto sú oslovovaní aj rodičia, aby prispeli na výcvik a tréning svojich detí. Ak rodičia nie sú schopní zo svojho rodinného rozpočtu prispievať na rast výkonnosti svojich detí, tak sa veľa talentov aj stratí.

Hovoríme o športovej disciplíne, ktorá si obzvlášť vyžaduje opatrnosť. Stáva sa, že strelci podcenia bezpečnosť?

Športová streľba je veľmi pekný a atraktívny šport. Aj keď sa pracuje so zbraňami, tak si nepamätám nijaký tragický incident. Je to najmä zásluha trénerov a činovníkov okolo streľby, ktorí už mladým strelcom vysvetľujú zásady bezpečnostnej práce so strelnou zbraňou na strelišti. Skoro všetci strelci sú veľmi zodpovední k sebe ako aj k okoliu.

Čo vás osobne viedlo k streľbe?

Ja som sa k streľbe dostal už na základnej škole, ale postupne som sa začal viac venovať futbalu. Až keď som sa oženil s mojou manželkou, ktorá bola v tom čase reprezentatka ČSSR, som sa popri nej začal viac venovať streľbe.

Odkedy sa jej aktívne venujete?

Aktívne ako strelec som sa jej začal venovať v roku 1990, postupne sa moja kariéra v streľbe zlepšovala a začal som mať aj dobré výsledky. Vyvrcholilo to v roku 2013 kde som skončil na majstrovstvách Slovenska na druhom mieste a ako družstvo sme získali titul v novom slovenskom rekorde. Ale v tom čase som už viac času venoval organizovaniu pretekov.

Ktorý druh strelnej zbrane je vám najbližší? Prečo?

Mne sú viac blízke pištoľové disciplíny, nakoľko som strieľal z pištole. Ale nerobil by som rozdiely medzi pištoľou a puškou, obe strelecké disciplíny majú svoje čaro.

Čo vás na športovej streľbe fascinuje? Ktorý je to moment?

Pre mňa je športová streľba jeden z najkrajších športov. Strelec musí na streleckom stanovišti zachovávať kľud, musí sa vedieť sústrediť len na svoju činnosť na palebnej čiare, musí správne spúšťať a musí mať aj šťastie. Najkrajším momentom pre strelca je aspoň z mojich skúsenosti, keď je po pretekoch spokojný so svojím výkonom.

Čo Športovo strelecký klub mesta Martin plánuje v blízkej budúcnosti?

Už 21. – 22. mája 2016 organizujeme Majstrovstvá kraja v streľbe z guľových zbraní, ktoré sú zároveň aj Cenou primátora mesta Martin, potom 11. júna 2016 organizujeme Vetránsku športku v streľbe zo športovej pištole 30+30 výstrelov a 12. júna Žabkovu štechrovku v streľbe z ľubovoľnej pištole na 100 výstrelov. Tieto preteky usporadúvame na strelnici v Jahodníkoch. Všetko sú to kvalifikačné preteky na majstrovstvá Slovenska. A v novembri už budeme organizovať Ligu talentovanej mládeže v streľbe zo vzduchových zbraní, tieto preteky sú v športovej hale na Podháji.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM