Aktualizované Správy

Víkend uzavrú nebezpečné búrky. Na niektorých miestach hrozia aj povodne!

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na nedeľu večer pre celé územie výstrahu najnižšieho a pre časť druhého a dokonca i tretieho stupňa.

Počas dnešného večera a noci treba na väčšej časti územia Slovenska rátať s možnosťou búrok s krúpami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého, najnižšieho stupňa. Pre okresy Banská Bystrica, Turčianske Teplice a Žiar nad Hronom ale platí tretí najvyšší stupeň výstrahy.

Búrky v najrôznejších častiach

Meteorológovia očakávajú na stredozápade krajiny miestami výskyt búrok s krúpami, s ktorými môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky. Úhrny zrážok pri nich dosiahnu 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 60 až 85 kilometrov za hodinu. Pre západ platí výstraha od 18.00 h, na strednom Slovensku je výskyt búrok predpokladaný od 22.00 h. Na východ krajiny dorazí búrková činnosť v pondelok (1.8.) predpoludním.

Búrky s krúpami sa môžu vyskytnúť už popoludní, a to v Banskobystrickom kraji a v niektorých okresoch Žilinského, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Prešovského kraja.

PREČÍTAJTE SI: Ľudí v Komárne vystrašil prívalový dážď. Hasiči v plnej permanencii

Najvyšší stupeň výstrahy pred búrkami platí pre okresy Banská Bystrica, Turčianske Teplice a Žiar nad Hronom. V tejto trojici okresov môže počas ojedinele sa vyskytujúcich búrok s krúpami napršať 50 až 90 milimetrov zrážok a vietor tu môže v nárazoch dosiahnuť 90 až 130 kilometrov za hodinu. SHMÚ vydal v tejto súvislosti aj hydrologickú výstrahu pred prívalovou povodňou. Pre okresy Turčianske Teplice a Žiar nad Hronom platí zvýšený druhý stupeň.

Silnejšie búrky meteorológovia predpokladajú aj na ďalších miestach. Pre okresy Martin, Ružomberok, Prievidza, Žarnovica, Banská Štiavnica, Zvolen, Brezno, Rožňava, Rimavská Sobota, Poltár, Revúca a Komárno platí už výstraha druhého stupňa. Pre posledné dva menované okresy platí aj zvýšená hydrologická výstraha.

PREČÍTAJTE SI: Budeme sa potiť, alebo sa máme báť búrok? Čo nás čaká v druhej polovici leta

Povodne

SHMÚ aj varuje pred možnou prívalovou povodňou v južnej časti okresu Nové Zámky a v okrese Komárno. V tejto súvislosti vydal hydrologickú výstrahu prvého i druhého stupňa – na ten si treba dávať pozor v Komárne, Turčianskych Tepliciach, Žiari nad Hronom, Banskej Bystrici a Revúcej.

Vzhľadom na prívalové zrážky predpokladá v tejto časti Slovenska pri búrkach prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch. Môžu byť pritom dosiahnuté a prekročené vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity. Podľa meteorológov sa môžu vyskytnúť sprievodné povodňové javy aj mimo tokov, ako sú stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov.

Teplo, búrky
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM