Správy

Výstavba atletického štadióna v Martine začala: Prinášame podrobnosti

Novovybudované atletické športoviská v areáli martinskej školy majú spĺňať štandardy aj na medzinárodné súťaže. Práce odštartovali.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba atletického štadióna v Martine začala: Prinášame podrobnosti
Zdroj: TASR

Investíciu viac ako dva milióny eur si vyžiada výstavba atletického oválu, ktorú spustili v stredu v Martine. Športovisko bude spĺňať všetky štandardy na súťaže podľa medzinárodných predpisov, zázemie naň poskytla miestna spojená škola. Práce by mali ukončiť do jedného roka a podľa predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej projekt prispeje k ďalšiemu rozvoju atletiky v regióne.

Prvá etapa začala

,,V prvej etape výstavby atletického štadióna sa počíta s vybudovaním 400-metrového oválu, postavením športovísk na atletiku vhodných aj na medzinárodné súťaže a ihriska na školské súťaže," uviedla Jurinová.

Projekt rieši aj odvedenie dažďových vôd či závlahový systém hracej plochy so základným napojením na inžinierske siete a prípravou na budúcu výstavbu zázemia. Súčasťou prác bude aj oplotenie areálu atletického a futbalového štadióna. Na atletickom ovále budú aj ostatné prvky na atletické disciplíny, napríklad doskočisko na skok do diaľky, hod guľou či beh cez prekážky.

V Martine má atletika tradíciu

Zmluvu so zhotoviteľom atletického oválu uzavrel ŽSK v novembri. Výstavbu podporí dotáciou vo výške 400.000 eur aj atletický zväz. O zvyšné náklady sa bude podľa martinského primátora Jána Danka mesto deliť so ŽSK. „Dohodli sme sa, že mesto Martin a ŽSK prispejú rovnakými sumami,“ ozrejmil Danko.

Samotná príprava atletického oválu bola podľa hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej náročná a trvala niekoľko mesiacov. ,,Komplikovaný bol už výber spracovateľa realizačnej dokumentácie, kde ŽSK musel súťaž niekoľkokrát opakovať," priblížila.

Prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok zdôraznil, že atletický klub v Martine je jeden z najstarších na Slovensku, má 96 rokov. ,,Vychoval obrovské množstvo veľmi úspešných reprezentantov, ako sú Lucia Klocová, Miroslav Vanko, Štefan Balošák. Ďalší výborní športovci nám aj v súčasnosti robia naozaj veľmi dobré meno. Atletický štadión nám tu chýbal na to, aby sme mohli robiť súťaže, a na to, aby tu mohli kvalitne trénovať. Podaril sa preto výnimočný projekt," poznamenal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM