Cyril Adamják Rôzne

Zachovať či zmeniť? Verejnosť diskutovala o okolí Mosta SNP

Desiatky záujemcov prilákala v sobotu 15. septembra plánovacia vychádzka Urban Walk, ktorú pre odbornú aj laickú verejnosť zorganizovali architekti z Fakulty architektúry STU v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Zachovať či zmeniť? Verejnosť diskutovala o okolí Mosta SNP
8
Galéria
Foto: M. Kováč

Okolie Mosta SNP na ľavom brehu Dunaja sa dostalo do centra pozornosti po tom, ako sa začala diskusia o vyhlásení mosta za národnú kultúrnu pamiatku, o kontroverznej prístavbe na pravej strane Dunaja, či blížiacom sa Európskom týždni mobility, ktorý umožňuje mestám či obciam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy.

Priestor pod Mostom SNP, časť Rybného a Hviezdoslavovho námestia či prepojenie historického centra s nábrežím Dunaja a Podhradím sa stali hlavnou témou Urban Walk (mestskej prechádzky), ktorú architekt Tomáš Hanáček s kolegami Vladimírom Hainom a Katarínou Fejo v minulosti už úspešne zrealizoval na viacerých miestach v Bratislave či Trenčíne.

Akcie sú vždy zamerané na spoznanie lokality a diskusiu o jej možnom využití a rozvoji. Aj uplynulú sobotu sa diskutovalo o verejnom priestore so silným potenciálom miesta pre peších, ktorý však v súčasnosti nenapĺňa kvality atraktívneho a bezpečného miesta pre chodcov či turistov.

„Výstavba Mosta SNP výrazne zasiahla do organizmu mesta, zároveň však priniesla do jeho siluety výraznú ikonu v podobe jedinečnej zavesenej konštrukcie. Sme presvedčení, že územie pod Mostom SNP si v kontexte s meniacou sa dobou, reorganizáciou dopravy a hlavných dopravných a prestupných uzlov Bratislavy zaslúži rehabilitáciu, ozdravenie. Aj s minimálnym zásahom do priestorového konceptu je možné získať maximálnu pridanú hodnotu nových aktivít – ako napríklad oddych v parku, posedenie pri vode, či stretnutie na neformálnom koncerte priamo pod mostom,“ povedal T. Hanáček.

Cieľom organizátorov bolo vyprovokovať záujem verejnosti o mimoriadne atraktívny priestor v samom centre mesta, kde by sa podľa ich názoru dali niektoré veci zmeniť tak, aby sa rozsiahle asfaltové územia určené autám a autobusom transformovali na kultivované a bezpečné priestory pre všetkých Bratislavčanov a aby sa centrum mesta ešte viac prepojilo s Dunajom.

Trasa prechádzky viedla od nábrežia Dunaja cez Most SNP a Rybné námestie až na Židovskú ulicu. Na siedmich zastávkach boli pripravené tabule so základnými informáciami a historickými obrázkami, ktoré mali účastníkom priblížiť danú lokalitu, jej minulosť, aktuálny stav a možnosti lepšieho využitia v budúcnosti. Organizátori tiež ukázali, čo by sa z pohľadu architektúry a konceptu verejných priestorov dalo v danom mieste vylepšiť resp. naznačili zmenu uhla pohľadu na jestvujúce konštrukcie. Účastníci dostali mapu a nálepky, na ktoré mohli zaznamenať svoje nápady a pripomienky a nalepiť ich priamo na pripravené tabule.

Komunikáciu považujeme za základ pri tvorbe živého mesta. Cieľom prechádzky je preskúmať silný príbeh mosta SNP, podmostia a okolia v centre mesta a zozbierať podnety pre budúcu podobu týchto verejných priestorov. Záujemcom sme ponúkli genézu historických súvislostí, pomenovanie súčasných problémov a predstavili niekoľko vízií a námetov do budúcnosti,“ vysvetlil pre médiá Vladimír Hain z Fakulty architektúry STU.

Nás teší záujem architektov, novinárov a študentov, ale aj ľudí z okolia, ktorí prišli a zapojili sa. Zloženie bolo naozaj pestré a v priebehu vychádzky sa menilo, keďže sa pristavovali aj náhodní okoloidúci,“ zhodnotila príjemné sobotné popoludnie ďalšia z organizátorov Katarína Fejo.

Architekti majú teraz pred sebou náročnú úlohu: jednak zozbierať a spracovať desiatky nápadov a pripomienok, s ktorými počas prechádzky prišli odborníci aj široká verejnosť, ale tiež nájsť spôsob, akým tieto nápady priblížiť bližšie k realizácii.

Chcú pri tom komunikovať s Magistrátom aj vedením Starého Mesta a do diskusie by radi zapojili aj ďalšie zúčastnené strany: či už Dopravný podnik, ktorý má v lokalite zriadené obratisko autobusov, Slovenský plynárenský priemysel, ktorý tu má prečerpávaciu stanicu zemného plynu, Pamiatkový úrad SR, povodie Dunaja, ale aj developerov, ktorí v lokalite Vydrica pripravujú nový projekt.

Výsledky a sumár podnetov z prvej plánovacej prechádzky Urban Walk pod mostom SNP budú architekti prezentovať na pripravovanej diskusii Urban Talk vo štvrtok 11. októbra 2018 o 17:00 na pôde Fakulty architektúry STU v Bratislave, na ktorej očakávajú otvorenú diskusiu a ďalšie námety do diskusie o budúcnosti tohto priestoru.

Už pri pohľade na tabule s nápadmi priamo na mieste však bolo jasné, že Most SNP a jeho okolie má pri svojom využití v prospech obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta značné rezervy. V podstate nikto zo zúčastnených si nemyslí, že by mala táto lokalita ostať zachovaná vo svojej súčasnej nevľúdnej podobe.

Namiesto obratiska autobusov napríklad niektorí navrhovali pod mostom zriadiť verejný priestor s mini-amfiteátrom alebo priestor pre trhy, či umelecké inštalácie. Tam, kde dnes popíjajú a prespávajú bezdomovci, by zas podľa iných mohol vzniknúť park s detskými ihriskami, integrovaná zastávka MHD a infocentrum Bratislavy ako vstupná brána do hlavného mesta, a to všetko s vyni­kajúcim výhľadom na hrad, dóm sv. Martina, či most SNP.

URBAN WALK  po štvrtý krát: Téma most SNP
8
Galéria
Foto: M. Kováč
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM