Správy

Kauza 8 mil. pohľadávky sa zamotáva: Advokátska kancelária Tora Legal chce ukončiť spoluprácu

Advokátska kancelária Tora Legal s.r.o., požiadala mesto Martin o ukončenie zmluvnej spolupráce, v rámci ktorej ho zastupuje v konaní pred Ústavným súdom v kauze pohľadávky za osem miliónov eur. Vypýva to z listu určenému primátorovi mesta Martin Andrejovi Hrnčiarovi.

Ilustračný obrázok k článku Kauza 8 mil. pohľadávky sa zamotáva: Advokátska kancelária Tora Legal chce ukončiť spoluprácu
Zdroj: Dnes24.sk

Advokátka a majiteľka kancelárie Alexandra Čižmáriková v liste tupozornila, že v posledných týždňoch sa pozornosť médií nezmyselne odklonila od podstaty kauzy, zatiaľ čo mediálnou senzáciou sa stala samotná spolupráca medzi mestom a advokátkou.

Mediálna senzácia a zásah do súkromia

Z taktického hľadiska je pre mesto určite lepšie, aby sa pozornosť médií sústredila skôr na dodržiavanie princípov právneho štátu prostredníctvom predvídateľných súdnych rozhodnutí a spravodlivého súdneho procesu,“ napísala Čižmáriková v liste martinskému primátorovi Andrejovi Hrnčiarovi.

Kauza už advokátke podľa jej vyjadrenia zasiahla aj do súkromného života. „Vyrušuje ma komunikácia, ktorá v posledných dňoch začala postihovať aj moju rodinu, a to od emailov od osôb, prepojených so žalobcom, až po správy médiám z fiktívnych emailových kont, údajne založenými členom mojej rodiny,“ uviedla Čižmáriková.

Čo bude ďalej, rozhodnú poslanci

Primátor Andrej Hrnčiar vzal žiadosť kancelárie na vedomie a predloží ho vo štvrtok poslancom mestského zastupiteľstva na mimoriadnom zasadnutí.

Zdieľam rovnaký pocit, že pozornosť verejnosti sa účelovo a nekalými spôsobmi odvádza od zákerného útoku na spoločné peniaze Martinčanov smerom k štandardnej spolupráci medzi mestom a jeho právnym zástupcom. Mesto si pritom vybralo tú istú advokátsku kanceláriu, ktorá už v identickom spore medzi štátnym Tiposom a schránkovým Lemikonom dokázala zachrániť peniaze daňových poplatníkov pred cyperskou schránkou,“ povedal Hrnčiar.

Ak poslanci schvália návrh firmy Tora Legal, s.r.o., na ukončenie zmluvy o poskytovaní právnych služieb, musí mesto uzavrieť dohodu o zastupovaní s iným subjektom, pretože v konaní pred Ústavným súdom nemôže ostať bez právneho zástupcu. Ponuku na bezplatné právne zastupovanie nedávno prostredníctvom médií adresoval mestu advokát a poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic. Rovnakú ponuku predložil mestu aj martinský rodák advokát Peter Kubina. „Rozhodnutie o ďalšom postupe je v rukách poslancov,“ povedal Hrnčiar.

Spomínané mestské zastupiteľstvo sa koná vo štvrtok 6. augusta od 10 hod. vo veľkej zasadačke MsÚ v Martine.

Foto a info: Mesto Martin

Čítajte tiež: Máte otázky ohľadom obrovskej pohľadávky voči mestu? Obrátiť sa môžete na bezplatnú telefónnu linku!

Pohľadávka za 8,4 milióna eur: Slovenská komora exekútorov ponúkla mestu spoluprácu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM