Rôzne

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Martine, o ktorých vie málokto

O tom, že na Bystričke mal svoje letné sídlo T. G. Masaryk, vie asi každý obyvateľ Martina. No už asi málokto vie o ďalších zaujímavostiach, ktorými sa obce pri Martine môžu pochváliť a práve na tie, sme sa zamerali.

Ilustračný obrázok k článku Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Martine, o ktorých vie málokto
Zdroj: Dnes24.sk

Najstaršou obcou v Turci sú Košťany nad Turcom. Jej vznik sa datuje od roku 1112. Z hľadiska rozlohy patria k najmenším obce Ratkovo a Turčiansky Ďur. Naopak najväčšiu rozlohu (86,19 km2) má Blatnica. Zaujímavosťou tiež je, že mesto Martin má v porovnaní so spomínanou Blatnicou rozlohu menšiu a to o takmer 19 km2. Najmenej obyvateľov (106) má obec Karlová (k 1. 1. 2014).

Vedeli ste o tom, že v Sučanoch sa nachádza stĺp hanby – pranier, ktorý pochádza z 30-tych rokov 19. storočia? Najstaršou a najvzácnejšou stavebnou pamiatkou Sučian je rímsko-katolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý je dokonca zapísaný v štátnom zozname ochrany pamiatok Slovenskej republiky.

V anglickom parku v neďalekej Turčianskej Štiavničke sa nachádza takmer 400 druhov stromov z rôznych kútov sveta.

V malebnom prostredí Blatnice nakrúcali bratia Siakeľovci scény k prvému slovenskému celovečernému hranému filmu Jánošík (1921).

Obec Mošovce v roku 2009 získala titul v súťaži Dedina roka, v kategórií Dedina ako hostiteľ. Súťaž organizuje každoročne Slovenská agentúra pre cestovný ruch.

Slávnym rodákom neďalekej obce Žabokreky je motocyklový reprezentant Jaroslav Katriňák, ktorého najväčším doterajším úspechom je 1. miesto v Majstrovstvách sveta v Enduro v roku 1991 v kategórii + 350 cc 4T.

So svojimi zdobenými medovníkmi reprezentovala našu krajinu i Žilinský kraj na svetovej výstave EXPO 2015 v talianskom Miláne, pernikárka Mária Balačinová, žijúca v Košťanoch nad Turcom.

Kláštore pod Znievom sa nachádza kalvária s kostolom sv. Kríža. Zaujímavosťou je, že je jediným pútnickým miestom a zároveň kalváriou v celom Turci.

V obci Vrícko sa nachádza ženský kláštor, ktorý obývajú tzv. sestry Satmárky.

Foto: Mesto Martin

Čítajte tiež: Úspešná Martinčanka Adriana Pašková: Modeling je moja práca i hobby. EXKLUZÍVNY rozhovor!

Vyrastal v Martine, stal sa z neho špičkový lekár: ROZHOVOR s neurochirurgom Galandom (70)

Súťaž o najkrajšie mesto pre Martin fiaskom: Centrum národnej kultúry Slovákov na chvoste rebríčka!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM