Eva Lacová Rôzne

Známy martinský zberateľ Ján Pokrievka (63): Pivné etikety mi prirástli k srdcu!

Ján Pokrievka začal so zberateľstvom ešte v mladosti. Tejto vášni podľahol naplno a v súčasnosti patrí k slovenskej špičke. V jeho zbierke sa nachádza 207 125 pivných etikiet zo 191 štátov z celého sveta.

Ilustračný obrázok k článku Známy martinský zberateľ Ján Pokrievka (63): Pivné etikety mi prirástli k srdcu!
Zdroj: Dnes24.sk

Martinčan Ján Pokrievka zbiera okrem pivných etikiet aj plechovky, poháre, tácky a ďalšie predmety, ktoré súvisia s pivom. V rámci svojej zberateľskej vášne navštívil viac ako 300 zberateľských búrz. V roku 2005 založil vlastný „minipivovar“ Pokrovar a najradšej má etikety z Dánska.

Kedy ste začali so zbieraním etikiet a pamätáte si, ktorú etiketu ste si odložili do albumu ako prvú?

Zberateľstvo ma zaujímalo už v mojej mladosti. Dlho som sa venoval zbieraniu odznakov, mal som už slušnú zbierku hlavne športových klubov a podnikových odznakov (okolo 15 000 ks), ale postupne ma táto zbierka neuspokojovala a hľadal som iné možnosti. Moja zberateľská premena nastala v roku 1982, keď som sa v českých Lounech dostal do spoločnosti ľudí, ktorí sa venovali zbieraniu pivných etikiet a pravidelne sa schádzali aj na klubových schôdzkach. Začal som budovať svoju prvú zbierku československých etikiet. Neskôr k tomu pribudli aj zahraničné etikety, s ktorými som to mal trochu komplikované.

Prečo?

Ako vojak z povolania som nemohol udržiavať kontakty so zberateľmi v zahraničí a tak som musel využívať rôzne iné možnosti na získavanie etikiet do zbierky. Začal som aktívne pracovať aj v klube zberateľov v Lounech, navštevovať prvé zberateľské burzy v Čechách a získavať prvé známosti v zberateľskom prostredí pivných suvenírov. Ktorá však bola prvá, to už dnes neviem povedať, určite to však bola niektorá z československého pivovaru.

Aké je dnes zameranie Vašej zbierky a čo je jej obsahom?

Dlhé roky som sa venoval len etiketám, ktoré mi prinášali najväčšie uspokojenie. Zbieram celý svet a postupne som sa vypracoval na jedného z najväčších zberateľov etikiet na Slovensku. Stále viac ma však lákali aj iné pivné suveníry a začal som v malom množstve zbierať postupne aj plechovky, poháre a korunkové uzávery, neskôr pribudli tácky a ďalšie predmety a tak som úplne prepadol tomuto hobby ktoré výrazne ovplyvnilo môj život. V súčasnej dobe mám vo svojej rozsiahlej zbierke zastúpených viac ako 50 druhov pivovarských predmetov a suvenírov a takmer každý deň pribudne do nej niečo nové a zaujímavé.

Prečo práve etikety zostali na prvom mieste?

Pivo bolo, je a ešte aj dlho bude najrozšírenejším nápojom na svete a tu som videl nekonečné zberateľské možnosti. Etikety som neskôr začal vnímať ako malé umelecké dielka nad ktorými grafici strávili veľa času a pre mňa majú aj určitú umeleckú hodnotu. Postupne mi prirástli k srdcu a cez etikety som takto dlhé roky spoznával celý svet nielen po stránke geografickej, jazykovej, ale aj po stránke kultúry, tradícii a života v rôznych krajinách, pretože veľa etikiet to všetko vyjadruje. Navyše som touto cestou získal som aj veľa skutočných priateľov na celom svete.

Ako ich získavate?

Využívam hlavne tri spôsoby získavania etikiet a to poštu, návštevy búrz a cestovanie po pivovaroch. Poštu využívam na výmeny so zberateľmi v rôznych krajinách. Niektoré kontakty vydržali krátku dobu, ale je aj veľa takých, ktoré prežili mnoho rokov a touto cestou som získal aj veľa dobrých priateľov na celom svete, s ktorými sa dnes aj osobne stretávam.

Ako na Vašu zberateľskú mániu reagujú pivovary?

Počas niekoľkých rokov som písomne oslovil okolo 2000 pivovarov na celom svete a dostal som od nich niekoľko tisícok etikiet, často aj rovnakých, takže vždy bolo niečo aj na výmenu. Najviac som sa potešil ak sa mi ozval niektorý pivovar z exotickej krajiny a keď som doma mohol otvárať listy z Dominikánskej republiky, Zambie, Ghany, Papua New Guinea, Portorika, Aruby, Šalamúnových ostrovov i Francúzskej Polynézie (Tahiti). Moja evidencia prezrádza, že som navštívil až 298 pivovarov v 17-tich krajinách. Návštevy pivovarov sa stali súčasťou môjho pivného hobby.

Spomenuli ste návštevy zberateľskúch búrz, ktoré krajiny ste mali možnosť navštíviť?

Ak som sa chcel presadiť v zberateľskom prostredí a efektívne rozširovať svoju zbierku musel som začať navštevovať aj burzy zberateľov. Všade som byť nemohol, ale každý rok som navštevoval burzy v rôznych mestách. Za tie roky, čo sa venujem zberateľstvu to bolo viac ako 300 zberateľských búrz zo začiatku len na Slovensku a v Českej republike, neskôr pribudli aj návštevy búrz v Poľsku, Litve, Rusku, Ukrajine, Nemecku, Rakúsku, Luxembursku a Maďarsku. Mali rôznu úroveň organizácie, rôznu kvalitu a návštevnosť, ale z každej burzy som dokázal priniesť niečo nové do mojej zbierky.

Aké je Vaše postavenie v slovenskom a celosvetovom rebríčku?

Postupne som začal prenikať medzi zberateľskú špičku na Slovensku a od roku 1993 som sa v prehľadoch zbierok umiestňoval pravidelne na treťom mieste za dvojicou košických zberateľov Ondrejom Orlovským a Štefanom Beregszázim. Prvú takú magickú hranicu 100 000 etikiet v zbierke som dosiahol v roku 1998. Ďalšiu slušnú hranicu (150 000 ks) sa mi podarilo prekonať v roku 2002. Potom ma už čakala tá najvyššia zberateľská výzva tejto doby, pokoriť hranicu 200 000 etikiet. Jubilejnú etiketu z môjho piva Pokrovar s poradovým číslom 200 000 som nalepil do zbierky presne 28.11. 2014.

Koľko etikiet máte v súčasnosti vo Vašej zbierke?

K dnešnému dňu registrujem v zbierke 207 125 etikiet zo 191 štátov z celého sveta, ale ten počet sa každým dňom mení, pretože veľa etikiet mám ešte neroztriedených a neuložených v zbierke. Takže na Slovensku som stále na treťom mieste a v medzinárodných prehľadoch zbierok so stavom k 31.12. 2014 bola moja zbierka zaregistrovaná na 15. mieste, čo je pre mňa veľký úspech a vysoko si to vážim, že som prenikol aj medzi svetovú zberateľskú špičku.

Je ešte veľa etikiet, ktoré nemáte a dajú sa naozaj ťažko zohnať?

Určite je ešte veľa etikiet, ktoré v zbierke nemám, však vo svete je minimálne 15 zberateľov, ktorí majú väčšie zbierky ako ja. Nerobím si však z toho ťažkú hlavu, pretože pre mňa to je nekonečný príbeh a nikdy nikto na svete všetko nebude mať. Navyše v súčasnosti v mnohých krajinách pribúda každý mesiac veľké množstvo malých reštauračných a remeselných pivovarov a je zložité mať o nich prehľad a ešte komplikovanejšie získať od nich čo najskôr aj etikety do zbierky. Takže z môjho pohľadu má všetko svoj čas, treba byť trpezlivý, hľadať stále nové kontakty na výmenu a niekedy treba aj hlbšie siahnuť do peňaženky. Takmer každý deň mi však do zbierky pribudne niečo nové.

Rozsah a veľkosť vašej zbierky sú náročné na čas a priestor. Ako ste sa s tým vysporiadal?

Mám tú výhodu, že mám na uloženie zbierky v rodinnom dome dostatok miesta, ale aj tu sú už moje možnosti pomaly vyčerpané. Zbierku nájdete u mňa rozloženú v štyroch miestnostiach v byte a aj pivnica je obložená policami s vystavenými plechovkami a stovkami rôznych fliaš od pív, ktoré som mal možnosť ochutnať. Etikety sú nalepené na papieroch formátu A4, uložené podľa štátov a pivovarov v špeciálnych obaloch a rovnakých krabiciach, tak aby som sa v nich rýchlo orientoval. Oveľa horšie to je však s časom, pretože veľa rokov som sa venoval aj iným aktivitám, stále som mal aj rôzne funkcionárske povinnosti v športe, zberateľstve a homebrewingu a tak na vlastnú zbierku a zaraďovaniu hlavne etikiet zostávalo stále menej času. Musel som prijať vnútorné rozhodnutie, utlmiť časť svojich aktivít, vzdať sa postupne niektorých funkcií a začať sa viac venovať svojmu súkromiu a zbierke.

Máte aj nejaké obľúbené etikety, ku ktorým Vás viažu príjemné spomienky a zážitky?

Pri takom veľkom množstve etikiet, ktoré mám v zbierke ťažko hľadať konkrétnych obľúbencov. Medzi moje najobľúbenejšie krajiny patrí Dánsko, hlavne preto, že je tu veľa krásnych etikiet s rôznymi motívmi z prírody, zo života a dokonca existuje aj veľká séria s národnými krojmi z jednotlivých dánskych ostrovov. Zásluhou jedného priateľa v zahraničí, ktorý hodne cestuje po svete mám aj slušnú zbierku etikiet z Vietnamu, o ktorom si mnohí myslia, že tam pivo ani nepoznajú. Veľmi dobrý vzťah mám aj k juhoamerickým krajinám Brazílii a Argentíne, z ktorých mám v zbierke z každého štátu po viac ako 1000 rôznych etikiet. Mojou najobľúbenejšou pivnou destináciou je však Čína.

Prečo práve Čína?

Vždy ma lákalo spoznávať niečo ťažšie, komplikovanejšie a zložitejšie a Čína so stovkami pivovarov a tisíckami etikiet takou krajinou je. Aby som etiketu dokázal správne zaradiť musím poznať administratívne rozdelenie Číny na provincie a v provinciách hľadať mesto a pivovar uvedený na etikete. Väčšinou sú však uvedené čínskym písmom a tak som musel preniknúť aj do tejto problematiky a nájsť si na etikete názov provincie, mesta a pivovaru. Nie je to jednoduché a mnohých zberateľov to aj odrádza od zbierania čínskych etikiet. Mňa to naopak priťahuje, poteší ma každý nový objav na mape Číny a aj preto mám v zbierke takmer 5000 čínskych etikiet.

Patríte len k zberateľom alebo aj k milovníkom piva?

Zberateľstvo pivných suvenírov a pivo patria neodmysliteľne k sebe. Aj napriek tomu nie som pivár a toto slovo sa ani k zberateľstvu nehodí. Nikdy som nebol závislý na každodennej konzumácii piva a vysedávaniu v krčmách pri lacnom pive. Naopak som vyznávačom veľkej pivnej rôznorodosti a dôstojnej pivnej kultúry pri jeho konzumácii. Dnes sa stávajú modernými degustácie spojené s ochutnávkami väčšieho počtu druhov pív, ale v malom množstve.

Organizujete aj Vy degustácie?

Sám som pripravil v minulosti pre svojich priateľov, rodinu a známych päťdesiat amatérskych degustácii, keď sa degustovali pivá z rôznych krajín, hodnotila sa ich kvalita a vlastnosti. Vždy zostal čas aj na debatu o pivovarníctve v danej krajine, či o pivovaroch z ktorých sme mali pivo. Aj keď dnes zo zdravotných dôvodov som úplný abstinent a nemôžem si dať ani pivo, môj vzťah k zberateľstvu pivných suvenírov to vôbec nezmenilo.

Založili ste dokonca svoj vlastný „minipivovar“ Pokrovar, povedze nám o ňom viac

K domácej výrobe piva som sa odhodlal v roku 2005, keď som si kúpil jednoduchú technológiu s príslušenstvom. Termín homebrewing (domáce varenie piva) bol v tej dobe na Slovensku takmer neznámym pojmom a tejto činnosti sa venovalo len niekoľko záujemcov. Pre nedostatok času som vyrábal pivo len z koncentrátov a bolo vždy určené len pre osobnú spotrebu, rodinu a priateľov. Z rôznych návrhov ktoré padli v rodine sa udomácnil názov „Pokrovar“ odvodený od môjho mena. K tomu som vymyslel aj vlastné logo. Prvá várka, doma vyrobeného piva sa rýchlo minula a nestačilo poriadne ani dozrieť. Prázdna chladnička ma donútila založiť rýchlo druhú várku a za ňou ďalšie a to rozhodlo, že domáca výroba piva z koncentrátov sa stala na niekoľko rokov mojim ďalším hobby.

Vraj sa vám podarilo s Vašim pivom aj v rôznych súťažiach?

Zúčastnil som sa aj niekoľkých degustačných súťaží domácich výrobcov piva a rôzne ocenenia som dostal na súťažiach Slovak homebrewing Star v Rožňave, Biela vrana v Košiciach, na Domovaričskej pivománii v Martine či v moravskom Padochove. Som rád, že mojich hostí môžem doma ponúknuť svojim Pokrovarom, v pivnici je pripravených vždy niekoľko druhov.

Každoročne organizujete aj zberateľskú burzu v Martine, môžeme sa na ňu tešiť aj tento rok?

Medzinárodné zberateľské burzy v Martine sa stali v celej Európe pojmom a zaradili sa medzi TOP podujatia tohto charakteru. Medzinárodný kredit nám zvýšilo aj historicky 1.celosvetové stretnutie zberateľov, ktoré sme organizovali v roku 2013 s vynikajúcimi ohlasmi po celom svete. Podobné podujatie celoeurópskeho charakteru pripravuje klub zberateľov Porter club aj v tomto roku, začiatkom októbra (9.-10.10. 2015) v Športovej hale v Martine. Záujem je veľký, už teraz máme potvrdenú účasť okolo 450 účastníkov z 22–25 krajín Európy a ďalšie prihlášky stále prichádzajú.

Foto: Ján Pokrievka (súkromný archív)

Čítajte tiež: Muzikant, textár a skladateľ Juraj Ďuri Hnilica (29): Toto leto bolo jedno z najkrajších v mojom živote!

Nechtový dizajn je pre ňu všetkým: Martinčanka Anika nám prezradila, čo sa aktuálne (ne)nosí!

Ján Pokrievka patrí so svojou zbierkou etikiet k špičke
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM